Održan Dan visokih zvanica u okviru vežbe Platinasti vuk FOTO

Vranje/Bujanovac - Dan visokih zvanica održan je u okviru međunarodne taktičke vojne vežbe Platinasti vuk 23 u Bazi Jug kod Bujanovca.

Osim ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika generalštaba generala Milana Mojsilovića, prisustvovao je i ambasador Sjedinjenih američkih država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil, zbog učešća američkih vojnih snaga u ovoj vežbi.

U vežbi je učestvovalo oko 600 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga SAD, Velike Britanije, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ministar Vučević vežbu je ocenio kao "vrlo dobru".

Ovo je bio osmi put da Vojska Srbije organizuje najveću međunarodnu vojnu vežbu na teritoriji Srbije.

"Gledano sa srpske strane, time Vojska Srbije podiže svoju interoperabilnost, sposobnost, opremljenost i uvežbanost da može da učestvuje u multinacionalnim mirovnim operacijama i misijama, što i jeste suština i osnovna namena Baze Jug, gde se danas nalazimo, ovde na Poligonu Borovac", rekao je Vučević.

On se zahvalio svim državama učesnicama vežbe Platinasti vuk 23 i dodao da time "snažimo naše partnerske odnose, ne osporavajući jedni drugima pripadnost određenim vojnim savezima ili odlukama da budemo vojno neutralne države".

"Posebno bih čestitao načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Mojsiloviću, svim generalima, oficirima, podoficirima, vojnicima i civilnim licima iz sastava Vojske Srbije.

Mi smo veoma ponosni na njih, na sve ono što su prikazali na ponos cele otadžbine Srbije i što su bili na visini zadatka.

Nastavićemo da učestvujemo u aktivnostima koje su od interesa za odbranu države Srbije i za podizanje nivoa obučenosti, opremljenosti, osposobljenosti Vojske Srbije, kao garanta mira i nezavisnosti Republike Srbije", poručio je Vučićević.

Ambasador Kristofer Hil naglasio je da je "ovo prvoklasni poligon", te da je "svakako bilo potrebno mnogo planiranja, obuke i truda da se omogući ovakva vežba, da se omogući da pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD rade zajedno".

"Govorim u ime mnogo Amerikanaca koji su imali priliku da vide koliko je bila uspešna ova vežba koja svedoči o mogućnosti i napredovanju naše saradnje", rekao je Hil.

Vežba se realizuje u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD s ciljem "unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju".

Pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga devet zemalja na Poligonu Borovac i u Bazi Jug uvežbavali su taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom anagažovanja u mirovnim operacijama, sa težištem na upotrebi neubojitog oružja - borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu deo su vežbovnih aktivnosti predviđenih scenarijem vežbe.

Međunarodna vežba Platinasti vuk u Srbiji realizuje se od 2014. godine.

Njen značaj ogleda se u podizanju kapaciteta za planiranje, organizovanje i izvođenje međunarodnih vežbi, kao i sposobnosti jedinica Vojske Srbije za angažovanje u multinacionalnim operacijama.

Naknadno o odlukama za učešću u međunarodnim vežbama

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Vučević rekao je da je "na snazi odluka Vlade Srbije, a na osnovu zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost, da Vojska Srbija ne učestvuje na vojnim vežbama".

"Izuzetak je napravljen za ovu vojnu vežbu Platinasti vuk 23, jer je to bio nacionalni interes Srbije, odnosno interes Vojske Srbije da se ova vežba organizuje. U odnosu na dalje aktivnosti ovakvog ili sličnog karaktera, Vlada Republike Srbije zajedno sa predsednikom Srbije, naravno i sa vojnim rukovodstvom, donosiće odluke", rekao je Vučević.

On je tom prilikom istakao da iako je na snazi odluka da Vojska Srbije ne učestvuje na međunarodnim vojnim vežbama to ne isključuje donošenje pojedinačnih odluka.

"Ono što mi radimo kao Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, sinhronizovano svakako, da mi predviđamo određen nivo međunarodnih vojnih vežbi, da budemo pripremljeni u svakom smislu, od onog osnovnog administrativnog do operativno-taktičkog nivoa, ako to bude dozvoljeno da možemo da participiramo. Sve ono što je i od našeg interesa mi ćemo razmotriti. Ponavljam, vodimo se isključivo nacionalnim interesima, razvijajući partnerske odnose", kazao je Vučević.

Najnovije vesti