Održan šesti protest Srbija protiv nasilja u Beogradu

Vranje/Beograd - Šesti protest Srbija protiv nasilja održan je u Beogradu.

Građani su se najpre okupili ispred Narodne skupštine, gde su im se obratili govornici, piše Insajder.net.

Glumac Hadži Nenad Maričić ponovo je pročitao zahteve protesta i u ime organizatora rekao da ako do kraja iduće nedelje ne budu ispunjeni, protesti će dobiti novi oblik.

Zahteve građanskih protesta, koji već više od mesec dana traju u Beogradu i drugim gradovima, podržalo je više od 1.000 članova akademske zajednice - nastavnika, istraživača i saradnika univerziteta i instituta u Srbiji.

Protestu se i ovog puta priključila grupa studenata sa transparentom Studenti protiv nasilja.

Okupljeni građani skandirali su Vučiću, odlazi i Vuline, odlazi, a bili su vidljivi transparenti sa natpisima Indeks nije pasoš, Koliko će dobiti deca koja nikada neće napuniti 16? i Neće ti pomoći 5,5 + 10%.

Na platou ispred Skupštine Srbije vidljivo je bilo samo prisustvo saobraćajne policije, a za saobraćaj je bio zatvoren prostor oko platoa i deo Bulevara kralja Aleksandra.

Građani su ovog puta nosili kartonske lutke sa likom, između ostalih, predsednika Srbije Aleksandra Vućića, premijerke Ane Brnabić i predsednice Regulatornog tela za elektronske medije Olivere Zekić, u zatvorskim odelima.

U blizini bine se nalazio se baner na balonima, sa natpisom Vučiću, odlazi.

Baner je prethodne nedelje, zajedno sa balonima, pušten da odleti u vazduh.

Pre obraćanja današnjih govornika, građanima je puštana kompozicija koju je napisao učenik sedmog razreda, ubijen u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, 3. maja.

Glumac Nenad Maričić okupljenima se obratio prvi i rekao je da više nema vremena za duge govore i čekanja, jer smo predugo čekali i ćutali i čekali strpljivo da se zahtevi ispune.

"Danas hoću da vas pozovem da nikada ne smemo da zaboravimo šta nas je ovde okupilo. Velika tragedija i nepravedno prekinuti dečiji snovi, borba protiv nasilja i nepravde, borba da ova zemlje bude siguran dom za sve, borba da sva deca mogu bezbedno da odrastaju i da nijedan roditelj ne ispraća dete u strahu u školu. Pa zar mnogo tražimo“, upitao je Maričić.

On je istakao da ta borba ne pripada nijednom pojedincu, nijednom izdvojenom segmentu društva, već da je u pitanju zajednička borba koja je garant našeg opstanka i budućnosti.

Glumica Seka Sablić rekla je da na proteste dolazi jer smo svi protiv nasilja.

"Nasilje je kada pravde nema, kada je pravda jedva dostižna. Nasilje je otimanje zemlje, vode i vazduha. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama koji su isterani sa svojih radnih mesta bez ikakvog objašnjenja i kojima plate i zarade nisu isplaćene. Školski primer nasilja je Skupština! Jefitno tabloidno prozivanje glumaca je takođe nasilje", rekla je glumica.

Ona je rekla da je pružena ruka koja se nudi podseća na onu basnu kada lisica pozove rodu na ručak, pa joj hranu da posluži iz plitkog tanjira.

Vojni letač zastavnik Saša Jovanović, kolega i prijatelj Omera Mehića koji je nastradao u padu helikoptera 2015. godine, na protestu je rekao da pozdravlja celu slobodnu Srbiju i Beograd.

Rekao je da nepravda koju trpe vojnici Srbije traje mnogo dugo, a da država svakog dana koristi vojnike za svoju ličnu potrebu i promociju.

"Danas sam ovde sa vama jer tražim pravdu za moje kolege vazduhoplovce, tražim pravdu za moje kolege i saborce koji su pre 8 godina stradali prvenstveno jer je neko želeo da se tog dana promoviše i prikaže u najboljem svetlu“, rekao je Jovanović.

Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta i jedan profesora koji su potpisali proglas kojim se podržava protest "Srbija protiv nasilja" rekao je da se u tom proglasu akademska zajednica pridružuje zahtevima protesta i pročitao njegov tekst.

"Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija. Srpski javni prostor zagađen je mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa nacionalnih frekvencija koje su javno dobro. Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost“, rekao je profesor.

On je podsetio da su se i studenti našli na čelu protesta i da je poziv univerzitetskih nastavnika i saradnika pokušaj da se Srbija izgradi kao zemlja u kojoj će studenti videti svoju budućnost i pozvao na ispunjenje zahteva.

Marina Vidojević, nastavnica srpskog jezika iz Beograda, pre mesec dana je naše društvo spoznalo da škola ni u kom pogledu ne može da zaštiti ni učenika, ni nastavnika.

"Danas znamo da je glavni uzrok to što je škola onima koji odlučuju nevažna. I mi prosvetni radnici smo nevažni, a u stvari cela istina je - mi smo nevidljivi“, rekla je nastavnica.

Prosveta je prvi i osnovni stub jednog društva, dodala je i poručila da ne postoji ništa što je preče za jednu državu od školovanja njene dece, jer i pilot i hirurg i profesor i sudija i umetnik i političar prvo moraju da idu u školu.

Poslednji govornik bio je glumac Milan Marić. On je rekao da stoji i govori danas jer se vreme ne može vratiti ali se može učiniti sve da se više nikada nikome tako nešto ne dogodi.

"Ono što možemo, možemo se zavetovati da ćemo popravljati ovo društvo i da nikada nećemo odustati od njega“, rekao je Marić.

Kako je istakao, želi da ova zemlja bude zemlja tolerancije, otvorenosti, empatije, zemlja ljubavi, zemlja pravde, a ne zemlja nasilja.

"Ne zemlja mržnje, ne zemlja straha , ne zemlja u kojoj vam vlast kaže idite negde drugde ako vam se ovde nešto ne dopada. Ne zemlja nesrećnih", rekao je Marić.

Kako je istakao, njegova generacija je odrastala u ratovima, inflacijama, kriminalu.

"Odrastali smo gledajući roditelje znunjene i uplašene, naše roditelje u redovima, gledajući nesrećne... ja ne želim da svom detetu budem zbunjen i uplašen“, rekao je Marić i dodao "ja želim da svom detetu budem srećan, da mu ostavim zemlju bez nasilja da mu ostavim srbiju u kojoj će moći da bude dete“.

Na kraju obraćanja, glumac Nenad Maričić rekao je da su do sada postignute male pobede i da su one dokaz da protesti imaju smisla, ali da to nije dovoljno.

"Ne samo da nisu ukinuli rijaliti program, već su juče najavili i snimanje nove sezone. Pa zar to nije sramotno? Emitovanje programa kojim se promoviše nasilje mora da se prekine odmah. Odgovornost za propuste mora da se preuzme odmah. Nemamo vremena za čekanje!

Zato očekujem da se sledeće nedelje u Skupštini izglasa opoziv Bratislavu Gašiću, očekujemo smenu REM-a, dosta je bilo igranja sa strpljenjem ljudi. Još jednom poručujemo s ovog mesta - ispunite zahteve do kraja sledeće nedelje", rekao je glumac.

On je u ime organizatora protesta rekao da ako do kraja iduće nedelje ne budu ispunjeni zahtevi, protesti će dobiti novi oblik.

"Sa bine ćemo krenuti u nove akcije, zato vas pozivam da nas sledeći put bude više nego ikad. Nema nazad", rekao je Maričić i ponovo pročitao zahteve protesta.

Prolazak pored Trga Slavija bio je miran jer se u blizini nalazi Osnovna škola Vladislav Ribnikar, u kojoj je 3. maja ubijeno devet učenika i čuvar Dragan Vlahović.

Građani su nakon obraćanja govornika krenuli u šetnju do zgrade Vlade Srbije u dve kolone - u jednoj su bili studenti, sa natpisom Studenti protiv nasilja, a u drugoj građani sa natpisom Srbija protiv nasilja.

Kolona, koju su predvodili studenti, ušla je u Nemanjinu ulicu. Studenti su pozivali ministra unutrašnjih poslova, Bratislava Gašića, da podnese ostavku.

Studenti su pozivali ljude koji ih posmatraju sa terasa da im se pridruže. Skandirali su Studenti ne ćute!, Ostavke, ostavke!, Vučiću odlazi! i Ima nas dovoljno!

Deo kolone je stigao do Vlade Srbije i čekao ostatak građana da im se pridruži.

Vrata zgrade Vlade oblepljena su natpisima Zatvoreno zbog korupcije, Zatvoreno zbog neznanja, Zatvoreno zbog bahatosti.

Pored poruka, na vratima Vlade ostavljene su kartonske siluete sa likom predsednika države, predsednice Vlade, predsednice Saveta REM-a kao i vlasnika televizije Pink i lista Informer, u zatvorskim uniformama.

Deo građana je stigao do Finansijskog parka, koji se nalazi ispred Ministarstva finansija.

Okupljeni građani popalili su svetla na mobilnim telefonima, kao i na prethodnim protestima.

Građani su okružili zgradu Vlade, od Nemanjine 11, do prednjeg ulaza u zgradu Ministarstva finansija, koji se nalazi u Ulici kneza Miloša.

Studenti, okupljeni ispred ulaza u Vladu Srbije, uzvikivali su Ana nas ispalila, nije nam se javila.

Na protestima nije bilo incidenata.

Organizatori su na kraju protesta poručili: "Ako zahtevi ne budu ispunjeni, vidimo se sledeće nedelje na istom mestu".

Jedna od studentkinja je uputila poziv okupljenima da protiv nasilja nastave da se bore mirnim putem, kako bi se očuvao nenasilan karakter protesta.

Potom su se građani razišli.

Dosadašnji protesti

Do sada je održano pet protesta Srbija protiv nasilja. Na prvom protestu 8. maja nastavnica srpskog jezika i književnosti, obratila se okupljenima i pročitala zahteve skupa ispred Skupštine Srbije. Nakon toga je održana protestna šetnja do zgrade Vlade Srbije. Drugi protest održan je 12. maja, a građani su blokirali Gazelu na dva sata. Iris Pavošević iz Narodne stranke tad se obratila učesnicima protestne šetnje, i rekla da je zahvaljujući protestima Branko Ružić dao ostavku na mesto ministra prosvete. Na trećem protestu Srbija protiv nasilja građani su blokirali Gazelu i Brankov most. Organizatori su tada pozvali građane da ostanu do ispunjenja zahteva i "dokle budu imali snage". Blokada je potom nastavljena na autoputu. Četvrti protest Srbija protiv nasilja završen je ispred zgrade Radio televizije Srbije. Glumac Hadži Nenad Maričić pročitao je još jednom zahteve protesta. Peti protest "Srbija protiv nasilja" završen je šetnjom do zgrade Predsedništva Srbije, gde su građani ostavili poruke namenjene predsedniku Aleksandru Vučiću. Protestom se traži smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, gašenje onih štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi koji, prema tvrdnjama organizatora, "šire mržnju, nasilje i strah", a traži se i ukidanje emisija koje promovišu nasilje. Na protest Srbija protiv nasilja pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, ali naglašavaju da protest nije politički. Protesti su počeli posle dva masovna ubistva, u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Najnovije vesti