Odluka u ponedeljak: Da li će albanski filmovi biti zabranjeni ili ne

Vranje - Sudbina dokumentarnih filmova I pabesi (Nevernik) i Heshtja vret (Tišina ubija), producenta i glavnog glumca Ganija Veseljija iz Preševa, biće poznata u ponedeljak 14. avgusta.

Predsednica veća sudija Aleksandra Tošić Arsić u petak, posle trećeg glavnog pretresa koji je u Višem sudu u Vranju trajao skoro četiri sata, saopštila je da će objavljivanje presude biti u ponedeljak.

Na glavnom pretresu bila je organizovana projekcija filmova.

Javnost je u ovom postupku isključena.

"Iskren da budem, ja bih voleo da sud zabrani jedan ili oba filma.

Takva odluka bila bi svetski presedan, a ja bih posle Živojina Pavlovića bio drugi stvaralac na prostorima bivše Jugoslavije čiji je film zabranjen sudskom odlukom", kazao je Veselji posle izlaska iz sudnice.

Na pitanje šta očekuje u ponedeljak i kakvoj se presudi nada, slično je odgovorio preševski advokat Naser Arifi, Veseljijev pravni zastupnik.

"Postavili ste mi teško pitanje.

Za pravosuđe u ovim filmovima nema ama baš ništa sporno.

Nažalost, danas smo u ovoj sudnici čuli drugačije tonove, tako da ja nisam optimista da će ova filmska ostvarenja uskoro doći pred publiku". rekao je Arifi.

Premijera ovih filmova bila je prošle srede u prištinskoj dvorani Armata.

Projekciji je, pored nekoliko ministara, mnogobrojnih zvanica i javnih ličnosti iz Prištine i sa Kosova, prisustvovao i predsednik Vlade Aljbin Kurti.

Popred Kurtija i Veseljija, u filmskoj dvorani u prvom redu su sedeli narodni poslanik Skupštine Srbije Šaip Kamberi i predsednica preševskog odbora Partije za demokratsko delovanje (PDD) Ardita Sinani.

Podsećanja radi, pošto je u Bujanovcu za 10. jun ove godine bilo najavljeno prikazivanje ovih filmova, bujanovačka policija dobila je dojavu da njihov sadržaj, na nacionalno mešovitom jugu Srbije, navodno "može da podstakne versku mržnju i diskriminaciju", pa je o tome obavestila Više javno tužilaštvo u Vranju.

Nedugo potom u Više tužilaštvo u Vranju su na razgovor pozvani Jetmir Ismalji, direktor Doma kulture, gde su najavljene projekcije ovih filmova, kao i producent i glavni glumac Gani Veselji, koji je u medijima predstavljen kao autor ovih filmskih ostvarenja.

Epilog razgovora je bio da se projekcija filmova Nevernik i Tišina ubija odloži „do daljeg“, dok sud ne pribavi mišljenje stručne institucije – Filmskog centra u Beogradu.

Veselji je nešto ranije izjavio da ne može da prihvati stavove Višeg tužilaštva koje traži zabranu filmova, jer se u njima "ne podstiču mržnja, netrpeljivost, diskriminacija", te da su filmovi "zasnovani su na narodnim pričama i događajima".

"Prvi film govori o čoveku koji je strastveni ljubitelj oružja, koga u jednom trenutku njegov prijatelj prijavljuje policiji, a drugi o mladićima koji ubijaju svog ujaka i za čiji zločin se saznalo posle dvadeset godina", navodi Veselji.

Dodaje da je prevod naziva filma I pabesi, apsolutno neispravan.

Nevernik se valjda kaže za čoveka koji ne poštuje veru ili je ateista, a kod mene je to čovek koji je pogazio reč, koji je dao besu", navodi Veselji.

Crni talas

Film „Grad“ je prvi i jedini film na prostorima bivše Jugoslavije, koji je daleke 1963. godine, zabranjen jednom sudskom odlukom, ovoga puta u Sarajevu. Kao predvodnik „crnog talasa“, „Grad“ je igrani omnibus koji se sastoji iz tri priče, čiji su režiseri Vojislav Kokan Rakonjac, Marko Bobac i Živojin Pavlović, Zabranjen je zbog trećeg dela koji je režirao Pavlović, a u filmu igraju: Zoran Sovrlić, Miloš Žutić, Mihajlo Kostić, Predrag Milinković, Slavko Simić, Stole Aranđelović i drugi.

Pored Pavlovića (Grad i Zaseda), tipični jugoslovenski predvodnici „crnog talasa“, čiji su filmovi završili u „bunkeru“ su: Dušan Makavejev (Misterija organizma), Aleksandar Petrović (Seobe), Lazar Stojanović (Plastični isus), Dragoljub Aleksić (Nevinost bez zaštite), Miroslav Antić (Doručak s đavolom)…

On na kraju ističe da se u filmovima ne pominje nijedno srpsko ime, niti neka radnja u vezi sa Srbima, da su svi glumci Albanci iz Severne Makedonije, sa Kosova i iz Preševa.

Prema njegovim rečima, kompletna filmska oprema i scenografija je iz Prištine, Skoplja i Tetova, a sredstva za snimanje obezbedile su institucije iz Prištine.

R.V.N.

Profil

Producent i glavni glumac Gani Veselji (1980) rođen je u Preševu, gde je završio osnovnu u srednju školu. Studije glume okončao je 2004. godine na Akademiji u Tetovu. Sa nostrifikovanom diplomom 2017. je godinu dana bio direktor Doma kulture. Filmovi I pabesi (Nevernik) i Heshtja vret (Tišina ubija) su njegova prva dva od ukupno pet filmskih projekata koje Vlada Kosova finansira preko Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu.

Komentari

Svejedno da li je film problematičan ili nije, on otvara opasan presedan da se ponovo vrati sudska praksa zaplene umetničkih i publicističkih dela.

Ne bi trebalo sud već direktor sale ili neko zadužen za kulturu u gradu. Poređenje neadekvatna zabrana je bila 63. ideološka, a ovo je nacionalistički (pretpostavljam) filmovi. Gde bi bili prikazani? Moralo je da se ne puste ni u Preševu dok se "ne sagleda" kontekst, a to je večnost. U kojoj državi bi dopustili prikazivanje filma protiv nacije domaćina? A možda i javni protesti, pa odlaganje. Bar 20 čoveka. Dvorana bi morala biti prazna u slučaju pozitivnog rešenja.

Najnovije vesti