Odbor za ljudska prava uručio donaciju ZC Surdulica

Predstavnici Odbora za ljudska prava u Vranju uručili su u sredu deo obezbeđene donacije Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici.

Donacija je namenjena COVID pacijentima.

- Donirali smo 11 oksimetara, 11 beskontaktnih toplomera i 30 digitalnih toplomera.

Osim ove pomoći, posle isporuke od dobavljača koju očekujemo u najkraćem roku, biće uručen EKG uređaj za pacijente u COVID bolnici.

"Crowdfunding" kampanja realizovana je na platformi Donacije.rs u partnerstvu sa Specijalnom bolnicom u Surdulici i uz podršku fondacije "Katalist".

U period od dva meseca kampanje prikupili smo 400.000 dinara koja su donirali humane građanke i građani juga Srbije i cele Srbije.

U naše i u ime direktora, lekara, medicinskog osoblja i pacijenata zahvaljujemo se na solidarnost - navodi se u saopštenju Odbora.

Od početka jula 2020. godine Specijalna bolnica za plućne bolnice Surdulica je odlukom Vlade Srbije postala COVID bolnica, kada su u centru okruga Vranju kapaciteta bili prenapregnuti.

U razgovoru sa direktorom bolnice Slavišom Kostićem, dodaje se, dogovoreno je da se organizuje ova građanska akcija.

- Iz bolnice su nam ukazali na konkretne potrebe za opremom.

Po završetku drugog talasa pandemije, Specijalna bolnica vraćena je u redovan režim rada, da bi početkom novembra opet jednim delom ušla u COVID sistem sa smanjenim kapacitetom.

Iz bolnice su nam potvrdili da donacija građana dolazi u pravo vreme, da predstavlja veliku podršku lekarima, naročito u ovim hladnim danima novembra kada je epidemija koronavirusa i kada u bolnici očekuju veliki broj inficiranih pacijenata.

Trenutno su u COVID bolnici u Surdulici smeštena 33 pacijenata pozitivna na koronavirus.

U toku je adaptacija još jednog dela bolnice koji uskoro treba da bude spreman za prijem novih kovid pacijenata.

Veliki podstrek ovoj humanitarnoj akciji imali smo od Grupe 484 i Norveške ambasade koji su duplirali svaku donaciju do ukupnog iznosa od 120.000 RSD - dodaje se u saopštenju.

Najnovije vesti