Odbor: Prvi paketi pomoći za žene i devojke žrtve nasilja

Humanitarnu akciju podele 40 paketa pomoći, koja je zbog izbijanja pandemije virusa COVID-19 namenjena višestruko ugroženim ženama i devojkama sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja u Vranju i opštinama siromašnog juga Srbije, započeo je Odbor za ljudska prava u Vranju.

- Uvažavajući dostojanstvo i ljudska pravo ličnog izbora, donacija Britanske ambasade u Beogradu omogućila je da svaka žena lično u marketu bira najpotrebnije namirnice za ishranu, "kućnu hemiju" za održavanje higijene, sredstva za ličnu higijenu.

Količina hrane i ostalih namirnica biće dovoljna za naredna dva meseca - potvrdile su korisnice ove humanitarne donacije naroda Velike Britanije, što, kažu iz Odbora, "uliva sigurnost svakodnevih životnih obaveza prema porodici i deci".

Iz Odbora za ljudska prava naglašavaju da se značaj donacije Britanske ambasade u Beogradu "ogleda u velikoj pomoći za kućni budžet višestruko ugrožene i često od državnog sistema zaboravljene društvene grupe žena i devojaka koje su izložene ili su živele u porodično-partnerskom nasilju na siromašnom jugu Srbije.

Korisnice Programa SOS telefon Vranje I SOS Kutka za devojke, dobitnik svetske nagrade With and For Girls za 2019, potvrđuju da mnoge žene, često samohrane majke sa iskustvom nasilja, u ovim vremenima COVID krize žive na ivici ili u siromaštvu - od socijalne pomoći u mesečnom iznosu od 5.000 do nešto više od 10.000 dinara za više članova porodice, od dečjeg dodatka.

- Zbog zdravstvene korona krize ne mogu da nađu dodatan posao, koji su pre izbijanja COVID-19 krize ponekad i uspevale da obezbede.

Neke žene i roditelji devojaka su dobili otkaze ili poslodavci najavljuju otkaze u skorije vreme, što unosi ogromnu ekonomsku neizvesnost i direktan strah za egzistenciju i život u uslovima pandemije koronavirusa.

Žene i devojke sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja su nevidljiva kategorija u mnogim programima države, državne pomoći u uslovima COVID19.

Tražimo da socijalna pravda bude dostupna i njima.

Pojedinim ženama ovo je prvi paket pomoći koji dobijaju od izbijanja korona svetske krize - navode iz Odbora za ljudska prava.

Osim žena i devojaka u Vranju paket pomoći dobiće i žrtve nasilja u Vladičinom Hanu, Bujanovcu, Surdulici i Leskovcu.

Akcija se realizuje uz podršku Britanske ambasade u Beogradu i u partnerstvu sa A11 - Inicijativom za ekonomska i socijalna prava.

Najnovije vesti