Odata počast Ženama Škotske: Vranje ne zaboravlja

Danas se s poštovanjem sećamo posebne žene škotske lekarke – dr Izabel Emsli Haton i njenih saradnica, koje su uz mnogo truda i pažnje lečili srpske vojnike i civilno stanovništvo u Vranju tokom i posle Prvog svetskog rata, izjavio je u utorak gradonačelnik u ostavci Slobodan Milenkvić, na komemorativnom skup kraj spomenika Žene Škotske, ispred zgrade vranjskog Doma zdravlja.

Ekspedicija Žena Škotske došla je u Vranje 15. oktobra 1918. godine.

U kasarni u Vranju, gde je trebalo formirati bolnicu, bili su jezivi prizori i prostorije prepune bolesnih i ranjenih.

Već od 27. oktobra 1918. godine osoblje jedinice Amerika - Bolnica žena Škotske - započelo je svoju humanu misiju u Vranju.

Tim od 11 lekara i 40 medicinskih sestara, predvođenih doktorkom Izabel Emsli Haton, lečio je i negovao vojnike, ali i domicilno stanovništvo.

Na spomenik Žene Škotske vence i cveće u utorak su položile brojne delegacije.

U pratećem programu učestvovali su učenici srednje medicinske škole u Vranju. koja nosi ime dr Izabel Emsli Haton.

Izabel Emsli Haton

Izabel Emsli Haton u leto 1918. godine imenovana je za glavnog bolničkog oficira i prekomandovana je sa Solunskog fronta u Vranje. Došla je sa još pedesetak doktora i sestara. Radila je na lečenju vojnika, ali i civilnog stanovništva u Vranju. U gradu su u to vreme harali pegavi tifus i španska groznica. Izabel Haton je postavila osnove zdravstvene zaštite u Vranju. Ostala je do oktobra 1919. i pomogla je u osnivanju lokalne civilne bolnice za koju je ostavila opremu i hirurške instrumente. Svoj ratni angažman je završila na komandnoj poziciji u jedinici stacioniranoj u Beogradu godine 1920.

Najnovije vesti