Od ponedeljka će ponovo raditi Osnovni sud u Vranju

Osnovni sud u Vranju počeće ponovo normalno da radi od ponedeljka 13. aprila, potvrdila je predsednica Višeg suda u Vranju Dragana Ilić Marković.

Ovaj sud zatvoren je 18. marta kada je otkriveno da je jedan od sudija zaražen koronavirusom.

On je, kako je objašnjeno, prethodno radio i cirkulisao među zaposlenima nakon što se vratio sa putovanja u Češku, pa je doneta odluka da sud obustavi rad i da se obavi dezinfekcija cele sudske zgrade.

Celokupan personal tog suda tada je stavljen u izolaciju, a sud samim tim sprečen da postupa u hitnim predmetima.

- U međuvremenu su ekipe Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju u dva navrata dezinfikovale celu zgrade suda, i to 18. marta i u nedelju 12. aprila.

Sud će poslove obavljati po rasporedu rada u uslovima vanrednog stanja.

Mole se građani da se za ostvarivanje svojih prava iz nadležnosti Osnovnog suda u Vranju ubuduće obraćaju tom sudu - kaže se u saopštenju Višeg suda koje je potpisala predsednica Dragana Ilić Marković.

SAMO HITNI PREDMETI

Prema zaključku Vrhovnog kasacionog suda "pod suđenjima u krivičnoj materiji koja ne trpe odlaganje u prvom stepenu smatraju se: suđenja u kojima je određen pritvor ili se traži određivanje pritvora; suđenja koja se vode za krivična dela iz članova 235, 248. i 249. Krivičnog zakonika; protiv maloletnih učinilaca krivičnih dela, odnosno gde je oštećeni maloletno lice u vezi krivičnih dela protiv polne slobode iz glave XVIII KZ. Takođe i suđenja koja se odnose na nasilje u porodici; u kojima postoji opasnost od zastarelosti; za krivična dela izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi sa vanrednim stanjem; u kojima se odlučuje o zabrani rasturanja štampe i širenja informacija u sredstvima javnog informisanja.Pod suđenjima u građanskoj materiji koja ne trpe odlaganja u prvom stepenu smatraju se: suđenja u kojima treba odlučiti o privremenoj meri (određivanju, produženju ili ukidanju); u kojima se odlučuje o merama zaštite od nasilja u porodici; u kojima se odlučuje o zadržavanju u zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost u oblasti neuropsihijatrije, kao i izvršenja izvršnih isprava u vezi sa porodičnim odnosima. Ostala suđenja se neće držati za vreme trajanja vanrednog stanja i imaju se smatrati odloženim.

Najnovije vesti