Krizni štab: Zatvoren Osnovni sud u Vranju, prvi zaraženi boravio u Češkoj

Na sednici Kriznog štaba za suzbijanje i sprečavanje širenja koronavirusa u Vranju potvrđen je jedan slučaj COVID-19 i konstatovano da to "bitno menja epidemiološku situaciju" na području grada.

Kako su potvrdili stručnjaci Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju reč je o muškoj osobi 1957. godišta, koja je od 5. do 11. marta boravila u Češkoj.

Nakon što su se pojavili prvi klinički simptomi i potvrđeno prisustvo virusa osoba je hospitalizovana, transportovana je na Infektivnu kliniku Kliničkog centara u Nišu, izjavio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

- Važno je da je već obavljena opsežna epidemiološka anketa, analiziraju se svi kontakti koje je zaraženi imao tako da su svi u kućnoj izolaciji, kao i porodica zaražene osobe.

Takođe, urađena je dezinfekcija Osnovnog suda u Vranju gde osoba radi, a sud će do daljeg biti zatvoren.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Vranju imaće punu podršku lokalne samouprave u vršenju kontrole daljeg širenja virusa korona - rekao je Milenković.

Na sednici Kriznog štaba donet je zaključak da se poveća broj lekara koji će dežurati u kol centru ZZJZ u Vranju, jer postoji veliki broj poziva građana.

To će biti lekari koji su primljeni u okviru projekta "Unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite na primarnom nivou i farmaceutske zaštite".

Do petka bi ZU Apoteka Vranje trebalo da dobije nove količine asepsola, alkohola i reagenasa za pripremu gelova za dezinfekciju.

Dodato je da Zdravstvenom centru u Vranju "velika pomoć stiže od Jumka koji šije zaštitnu opremu", tako da će zaposleni "biti pokriveni zaštitnim skafanderima i maskama".

Kako je rečeno, na terenu su sanitarna i tržišna inspekcija i svi deluju u svojim domenima, iako se dešava da "nailaze na probleme sa građanima, koji su, neretko, vrlo nedisciplinovani".

Najnovije vesti