Obradović: Vučić da podnese ostavku, ćorsokak nakon Brisela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon neuspeha Briselskih pregovora, treba da podnese ostavku, izjavio je u ponedeljak Vukašin Obradović, urednik u listu Danas, osnivač i bivši direktor nedeljnika Vranjske.

On je gostujući u Novom danu televizije N1 obrazložio svoj stav time što se "dijalog nakon 10 godina našao u ćorsokaku".

"Zato Vučić, kao odgovoran političar, treba da snosi odgovornost", kazao je Obradović

On je dodao da je Vučić u obraćanju naciji u nedelju "priznao da se naša država našla u ćorsokaku".

"I sada, logično bi bilo da je kraj te konferencije obeležilo nešto što bi bila Vučićeva ostavka.

Ova vlast postoji 10 godina, i on sam je priznao da smo se posle toliko vremena njegove vladavine našli u ćorsokaku.

I neko tu mora da snosi odgovornost.

On bi kao odgovoran političar morao da prizna da nije uspeo da za 10 godina za Srbe na Kosovu osigura bolji status i da nam poručuje, posredno preko svojih glasnogovornika, da je izlaz iz ćorsokaka u kom smo se našli – u nekom novom ratu“, istakao je Obradović.

Dodao je da „ne treba biti mnogo pametan i dalekovid“ da se pretpostavi kako bi se završio eventualni sukob protiv najmoćnije vojne alijanse na svetu.

„Pretnja ratom je nešto što Vučić nije direktno izgovorio u svom obraćanju, ali ko je pratio TV Pink, video je da se tu pojavila plejada bivših boraca, policijaca i analitičara čija je poruka sadržana u jednoj rečenici visokog funkcionera SNS Vladimira Đukanovića: ‘Hajde da ne lažemo narod, rat je neizbežan'“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, pretnje ratom koje se sve češće čuje poslednjih dna, dolaze iz mnogo razloga.

„Strah od rata mora da prekrije mnogo stvari koja se dešavaju u isto vreme uporedo sa pregovorima u Briselu.

Pre svega, pretnja ratom treba da prikrije neuspeh kosovske politke Aleksandra Vučića, ali i mnoga dnevna dešavanja koja građane interesuju ili su prinuđeni da se bave time – poskupljenja, strah od zime…

To treba da zamagli pitanja na koja nemamo odgovor“, kazao je Obradović.

Odgovarajući na pitanje koliko je uspešno obmanjivanje vlasti, odgovara da „možete obmanjivati sve ljude neko vreme, neke ljude sve vreme, ali da ne možete obmanjivati sve ljude sve vreme“.

„Voleo bih da skrenem pažnju na pitanje koje je suštinsko. Mi za ovih deset godina nemamo odgovor na nekoliko suštinskih pitanja, koja su vezana oko Kosova.

A moramo da ih imamo, zato što su vezana za odluke koje će određivati našu budućnost.

Ta pitanja su sledeća: Šta se dešava ako mi priznamo nezavisnot Kosova, da li je to uopšte opcija i pod kojim uslovima možemo da priznamo nezavisnost? Drugo pitanje je da li rešenje može doći ako ne priznamo nezavisnost, ali prihvatimo sve ostale uslove?

Šta se dešava ako odbacimo sve?

To su ozbiljna pitanja na koja nemamo odgovore, već imamo fraze“, naveo je gost N1.

Ocenjuje i da se nakon Vučićevog obraćanja građanima ne može utvrditi kakva je dugoročna vizija ove vlasti kada je u pitanju Kosova i Metohije.

Govoreći o tome zašto Vučić treba da podnese ostavku, podseća da je u Briselskom sporazumu predviđeno formiranje Zajednice srpskih optšina, a da to do danas nije sprovedeno.

„Taj Briselski sporazum, koji je potpisan 2012. godine, u prvih šest od 15 tačaka se tiče stvaranje Zajednice srpsklih opština.

Vučić je pregovarao o svemu, osim o tih prvih šest tačaka. I ja postavljam pitanje: Zašto?

Zašto nije insistirao na poštovanju Briselskog sporazuma, već je pregovarao o pozivnom broju, energetici, tablicama i svemu onome što ide od sedme tačke pa nadalje.

To je pitanje na koje ne daje odgovor i nije nikakvo opravdanje to što on kaže da kosovska strana ne želi da razgovara o tome.

Ako je strateški inters stvaranje ZSO on i predstavnici ove svlasti su morali da insistiraju na tome i da uslove dalji tok pregovora na ovim pitanjima“, naglasio je Obradović.

SNS Vranje: Vučić na braniku Srbije

Nastup Obradovića u Novom danu N1 Gradski odbor SNS-a u Vranju ocenio je kao "sraman, podanički i izdajnički".

"Po ko zna koji put je na televiziji zapadnjačkih nalogodavaca obelodanjeno da je jedina prepreka priznanju nezavisnosti lažne države Kosova, Aleksandar Vučić.

Gradski odbor SNS u Vranju prepoznaje očaj i nemoć svih onih koji imaju za cilj da prodaju svetu srpsku zemlju, ali je podrška naroda predsedniku Aleksandru Vučiću na izborima, kao i nedavno bezuslovno poverenje u njegovu politiku Srba sa Kosova i Metohije, jasan pokazatelj sposobnosti jednog čoveka da uz podršku naroda, zaštiti svoje građane, svoju zemlju i vekovno nasleđe na svakom pedlju zemlje koju predstavlja.

U isto vreme, osećamo obavezu da izrazimo žaljenje prema Vukašinu Obradoviću, jer Aleksandar Vučić nije ispunio njegova očekivanja i uz još jedan pogrom Srba sa vekovnih ognjišta, omogućio priznanje nepostojeće države Kosovo.

I ne nazivajte južnu srpsku pokrajinu Kosovom gospodine Obradoviću, jer iako ste lažnu državu već odavno priznali, Kosovo i Metohija je bila i ostaće neraskidivi deo Srbije sve dok je ljudi poput Aleksandra Vučića na njenom braniku", navode iz SNS-a u Vranju.

Komentari

Sta bi ti uradio konkretno predlozi,pa mozda budes kandidat za predsednika

Sta bi ti uradio konkretno predlozi,pa mozda budes kandidat za predsednika

Вукашине,
Сваки онај ко макар и вербално манипулише са могућим признањем државности тзв. Косова, нема права на безбедност, па нека буде и генијални новинар са Вераном Матићем иза леђа.

Najnovije vesti