Objavljeni detalji optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića

Prištinski portal Gazeta Express objavio je fotografije optužnice osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića i njenog sadržaja uz najavu da će u utorak "ekskluzivno javnosti predočiti i izjavu zaštićenog svedoka".

Specijalno kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića prošle nedelje.

Međutim, među optuženima nema imena osumnjičenih izvršilaca.

Portal Kossev je izvorno preneo prevode dela teksta Gazete Express.

Prema optužnici, prvoosumnjičeni Nedeljko Spasojević, bivši pripadnik Kosovske policije, svojim postupcima olakšao je i obezbedio put osumnjičenima (izvršiocima) nakon izvršenja ubistva, prenosi Kossev.

- Takođe, kritičnog dana, okrivljeni Nedeljko Spasojević, zajedno sa druga dva policajca koji su se prvi našli na licu mesta – Žarko Jovanović i Dragiša Marković, nije obavio svoju dužnost tokom kritičnog dana; dozvolili su neovlašćenim osobama da oštete moguće dokaze koji su se našli na licu mesta onog dana kada je Oliver Ivanović ubijen”, stoji u dokumentu koji je objavila Gazeta Ekspres.

Srbin, Nedeljko Spasojević, prema optužnici, blisko je sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima kako bi izvršili ubistvo Ivanovića, stvaranjem uslova i uklanjanjem prepreka za omogućavanje dela.

Spasojević, policijski istražitelj, je, kako se navodi u opštužnici koju citira gazeta Ekspres, ”sa umišljajem i svesno obezbedio teren tužilaštvu zasad nepoznatim licima, da se kreću automobilom „opel astra“ plave boje sa zatamnjenim staklima bez registarskih tablica, koje je bilo parkirano na periferiji grada, a iz kojeg je narednog dana Oliver Ivanović ustreljen.

Ovim radnjama bivši pripadnik Kosovske policije Nedeljko Spasojević počinio je krivično delo „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“ iz člana 179. KZK u vezi sa članom 33 stav 2 KZKK”, prenosi Kossev.

Takođe se navodi da je optuženi Marko Rošić, nekoliko nedelja zaredom pratio pokojnog Olivera Ivanovića.

- U njegovom džipu (džepu prim.red Kossev) pronađen je komad papira sa registarskim tablicama automobila koji je takođe pratio brata žrtve (Ivanović), a vozilo, čije su registarske tablice pomenute, bilo je parkirano u restoranu „Grej“ u vlasništvu Milana Radoičića”, navodi se u optužnici.

Rade Basara je, kako stoji u prevodu Kosseva, “u svojstvu policajca, sarađivao sa zločinačkom grupom koju je organizovao Milan Radoičić, od koje je dobio naređenja da prikrije i eliminiše sve dokaze i da se zločin nikada ne rasvetli”.

Prema navodima iz optužnice koju prenosi list, asistentkinja Olivera Ivanovića Silvana Arsović “je imala saznanja da su sigurnosne kamere u SDP-ovim prostorijama bile nasilno zaustavljene, isključene iz struje, čime je olakšala osumnjičenima da ih nadzorne kamere ne snime kada je izvršeno delo ubistva.

Ona je, kako se navodi, odmah nakon Ivanovićevog ubistva, aktivirala sigurnosne kamere u kancelarijama u kojima je bila jedina osoba u vreme ubistva.

U vezi s Dragišom Markovićem navodi se da je “pružao tajne podatke iz istražnog rada kosovske policije”, odnosno da je u januaru 2018. godine bez odobrenja dao tajne službene informacije sa mesta zločina i time počinio krivično delo.

Isto je, stoji u tekstu koji je preveo Kossev, postupio i Žarko Jovanović.

Rošić i Spasojević koji je pripadnik Kosovske policije sa Severa, nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018. kada su ih uhapsili pripadnici specijalne kosovske policije.

Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju i neovlašćeno posedovanje oružja.

Policajac Dragiša Marković, koji se brani sa slobodi, sumnjiči se za odavanje službene tajne, budući da je sa mesta ubistva Ivanovića pozvao telefonom srpske organe bezbednosti.

Nedavno su specijalne jedinice kosovske policije na Severu Kosova uhapsile su pripadnika KPS-a R.B, dok se, kako su saopštili, za drugim policajcem Ž.B. i dalje traga.

Obojica se sumnjiče za prikrivanje dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Kako je otkrio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, priveden je kosovski policajac Rade Basara, a traga se za Željkom Bojićem, šefom operative KPS-a za Sever, koji radio na slučaju ubistva Olivera Ivanovića, pre nego što je taj slučaj preuzelo Specijalno tužilaštvo u Prištini.

Upravo se Bojić najčešće oglašavao u medijima neposredno nakon ubistva Olivera Ivanovića.

Među osumnjičenima je i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, za kojim je raspisana poternica.

Kosovsko tužilaštvo nedavno je potvrdilo da Radoičić neće biti obuhvaćen optužnicom za ubistvo lidera SDP-a Ivanovića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) i dalje vodi predistražni postupak protiv neidentifikovanih izvršilaca u slučaju ubistva predsednika GI SPD Olivera Ivanovića, rečeno je Insajderu u tom tužilaštvu.

Kako su naveli, TOK nije imao uvid u optužnicu koje je kosovsko Specijalno tužilaštvo pre nekoliko dana podnelo Osnovnom sudu u Prištini protiv šest osoba.

Najnovije vesti