Obeleženo četvrt veka od NATO bombardovanja FOTO/VIDEO

Vranje ne zaboravlja, Srbija ne zaboravlja - poginulima u svim oružanim akcijama i NATO agresiji večna slava i hvala“, poručio je u nedelju gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, na komemorativnom skupu povodom četvrt veka od NATO bombardovanja.

Tačno u podne oglasile su se sirene i crkvena zvona u Vranju, čime je označen početak skupa i evociranja usomena na dan NATO napada na SRJ pre 25 godina.

Na platou ispred Spomenika poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji u Vranju, nakon minuta ćutanja episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom održao je parastos za stradale u bombardovanju.

U svom obraćanju grdonačelnik Milenković je još dodao da su napadom najjače oružane koalicije u istoriji, bez odluke globalne mirovne organizacije, na nejaku i ponosnu zemlju, "prekršeni politički i vojni kodeksi, a većina međunarodne zajednice nemo je posmatrala uništenje koje je trajalo 78 dana".

Vence i cveće na Spomenik poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji od 1990 – 2003. godine položili su delegacije grada Vranja, Četvrte brigade Kopnene vojske, predstavnici političkog i javnog života, brojnih boračkih udruženja i drugi.

U pratećem programu učestvovali su Gradski mešoviti hor, glumci vranjskog teatra učenica Tea Tasić.

Nakon svečanosti u Galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba pod nazivom Pčinjski okrug pod NATO bombama.

Uoči obeležavanja godišnjice NATO agresije, u subotu uveče su u centru Vranja na video bimu prezentovana imena svih stradalih branioca otadžbine.

Najnovije vesti