Obeležena slava Sveti surdulički mučenici

Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog Georgija u Surdulici obeležena je slava Sveti surdulički mučenici, čiji je kum ove godine grad Vranje.

U prisustvu rukovodstva grada Vranja i Surdulice i velikog broja vernika, liturgiju je služio vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom i monaštvom eparhije vranjske.

Nakon liturgije obavljeno je rezanje slavskog kolača i izabran kum slave za narednu godinu, a za sve prisutne priređena je i trpeza ljubavi.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve je na svom redovnom zasedanju 2017. godine u diptih Svetih uvrstio Svete surduličke mučenike.

Za dan praznovanja Mučenika surduličkih, Sveti Arhijerejski Sabor je odredio 29. maj, dan kada su njihove svete mošti pohranjene u spomen-kosturnicu 2010. godine.

Reč je o više hiljada stradalih po zvaničnim podacima nekoliko komisija.

Inače, mošti mučenika bile su pohranjene u spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine.

Želeći da uništi svaki trag o zločinima iz Prvog svetskog rata, bugarski okupatori su 1943. godine srušili do temelja spomen-kosturnicu, a mošti su zakopali na više lokacija u Surdulici.

Jedna lokacija bila je na surduličkom Starom groblju.

U proleće 2009. godine prilikom izgradnje porodične grobnice, čudesno su se projavile mošti mučenika.

Na inicijativu Crkvene opštine Surdulica i Eparhije vranjske 29. maja 2010. godine mošti su svečano prenete, vraćene i pohranjene u spomen-kosturnicu, koja je obnovljena 2009. godine.

Najnovije vesti