Obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Preventiva najvažnija FOTO/VIDEO

Kada se karcinom dojke rano otkrije, izlečenje je moguće u 90 odsto slučajeva, rekla je Slađana Janković, jedna od članica Društva onkoloških pacijenata u Vranju, u ponedeljak na obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

"Obeležavajući ovaj dan, želimo da privučemo pažnju javnosti na ovaj problem i podignemo svest žena o značaju preventivnih pregleda", rekla je Janković.

Skup na šetalištu u centru Vranja organizovalo je Društvo onkoloških pacijenata u Vranju, u saradnji sa učenicima đačkog parlamenta Gimnazije Bora Stanković u Vranju.

Oni su, obučeni u pink majice, puštanjem balona na simboličan način pružili podršku ženama obolelim od karcinoma dojke.

Podaci Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut pokazuju da stopa oboljevanja od ove teške bolesti kod žena u Republici Srbiji iznosi 72,1 na 100.000, a stopa umiranja 20 na 100.000 žena.

Obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke u Vranju priključio se i Dom zdravlja Magnet MD, gde su organizovani besplatni ultrazvučni pregledi dojke.

Skup su svojim prisustvom podržale žene i najviše funkcionerke i predstavnici Gradske uprave Vranja, te lekari Zdravstvenog centra i građani.

Najnovije vesti