Otvorena izložba Dva lica - jedan život: Karcinom se može pobediti FOTO/VIDEO

Izložba fotografija pod nazivom Dva lica, jedan život, koja ilustruje proces lečenja od karcinoma, otvorena je u petak u Galeriji vranjskog pozorišta, u organizaciji Društva onkoloških pacijenata u Vranju.

Na otvaranju, upriličenom povodom 4. februara, Svetskog dana borbe protiv raka, Vranjanci su mogli da vide petnaest fotografija sugrađana i sugrađanki, koje oličavaju deo vizuelnih posledica po ljudski izgled tokom borbe sa karcinomom.

Pored svojih fotografija stali su ljudi koji su svoj prethodni period lečenja podelili sa publikom.

Kako je rečeno, namera priređivača izložbe je da se ukaže na značaj prevencije i ranog otkrivanja karcinoma, preduslova za uspešno izlečenje.

Slađana Janković, jedna od pacijentkinja izlečena od raka dojke, rekla je na otvaranju da je njena priča počela 2018, kada joj je na rutinskom pregledu otkriven karcinom.

"Sada iz ove perspektive mogu da kažem da su preventivni pregledi od izuzetne važnosti za blagovremeno otkrivanje mnogih oboljenja.

Sada sam zdrava upravo zahvaljujući tome", rekla je Janković.

Mirjana Nikolić, još jedna izlečena pacijentkinja, priznala je da joj se obilo o glavu što nije mislila na svoje zdravlje.

"Slučajno sam otkrila izraslinu, ali sam ćutala i dalje, sama sam uspostavila dijagnozu.

To je trajalo dok se u jednom momentu nisam o svemu izletela pred majkom i ona me u panici odvela kod lekara", ispričala je Nikolić.

Načelnik Dnevne onkološke bolnice u Vranju Kosta Zdravković, rekao je da su mu članstvo u Društvu onkoloških pacijenata i druženje sa njima mnogo pomogli kao lekaru da bolje razume obolele od karcinoma i pronikne u njihova osećanja.

Članice društva uručile su prigodan poklon Vesni Miletić, koja je dva puta pobedila ovu opaku bolest.

Podršku su im pružili predstavnici gradskog rukovodstvam bolnice i građani.

Postavku fotografija za ovu izložbu uredio je Čedomir Cvetković.

Njome se šalje poruka da se karcinom može pobediti.

Organizatori su saopštili da je partner u realizaciji projekta preduzeće Beocompass u Beogradu.

Društvo onkoloških pacijenata u Vranju, osnovano pre devetnaest godina, obnovilo je svoj rad i aktivnosti pre godinu dana.

Njihova misija je pomaganje obolelima i porodicama, ali i preventivno delovanje.

Najnovije vesti