Obeležen Dan državnosti u Vranju: Sećanje na junaštvo, prkos i ponos FOTO/VIDEO

Na nama je da budemo dosledni, odgovorni i istrajni u naporima da našu lokalnu zajednicu i državu uopšte unapređujemo, konstantno razvijamo i doprinosimo opštem trendu rasta u svim sferama života", istakao je na skupu povodom obeležavanja dana državnosti u Vranju predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

U Vranju je u sredu, kao u mnogim drugim gradovima Srbije, svečano obeležen 15. februar - Dan državnosti.

Govoreći o jednom od najznačajnijih datuma u našoj istoriji, Tričković je dodao da je "slobodarski narod sa domovinom u srcu počeo borbu do konačnog oslobođenja od vlasti u Carigradu".

"Od bune protiv dahija do ustanka i borbe sa turskim osvajačima, današnji dan, označen je kao početak srpske revolucije.

Takođe, danas obeležavamo i Dan ustavnosti Srbije kada je u Kragujevcu 1835. godine, u tada već Miloševoj slobodnoj Srbiji, izdat i potvrđen Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.

Prvi ustav Srbije bio je jedan od najnaprednijih, najmodernijih i najslobodnijih ustava svog doba.

Ovaj pravni akt podrazumevao je podelu vlasti, osnovna prava i slobode građana i nezavisno sudstvo.

On je postao osnova za sve potonje dokumente i osnova svim budućim vladarima u izgradnji Srbije”, rekao je Tričković.

Vence i cveće na spomen obeležje Voždu Karađorđu u centru Vranja položili su gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, zamenik komandanta 4. brigade pukovnik Siniša Nikolić sa saradnicima, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, predstavnici policije, BIA, udruženja građana, boračkih organizacija i učenika.

U programu su nastupili đaci - gimnazijalka Anastasija Jović, te Ivona Stanković i Kristina Stošić iz OŠ 1. maj u Vrtogošu.

Komentari

Db i lazni patrioti

Tuga

Svi ovi koji dođu danas na klanjanje nikada ne bi Srbiji doneli državnost.

Jedan metak da opali ovi se razbegase do markovo kale

Puna podrška! Srećan praznik svim gradjanima Srbije i Vranja!

Dokle je Vranje došlo gledam kakav kadar sveštenstva imamo u 21.veku. Bruka i sramota!

Vranje je imalo dobar kadar i to ovdašnje vranjance gospodu, ali bosancima su smetali ovi ljudi i Pahomije sve najuri. To je problem zašto je ovakav kadar. Ali ovi ne liče na sveštena lica. Vranje nije ovo zaslužilo.

Najnovije vesti