O Jadovnu 1941. i ustaškim zločinima u subotu u Vranju

U subotu 9. novembra u Domu vojske u Vranju biće otvorena izložba "Moje Jadovno" i prikazan dokumentarni film "Krst nad Jamom", u okviru programa koji će biti organizovan pod nazivom "O Jadovnu 1941. u Vranju".

U sklopu programskog sadržaja u organizaciji Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa logora smrti NDH
Gospić - Jadovno - Pag iz 1941 prisutnima na ovom skupu obratiće se članovi Udruženja "Jadovno 1941" Dušan J. Bastašić i Veljko Đinović.

Izložbom se kroz dokumentovanu vizuelizaciju prikazuju strahoviti zločini nad srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama u okviru ustaškog kompleksa logora Gospić – Jadovno – Pag, organizovanom na području Like početkom aprila 1941. godine u kome je ubijeno više od 40.000 žrtava.

- Pored informativno izložbenog karaktera postavka ima istraživački karakter i istovremeno je putokaz kako se uopšteno sa vizuelnog stanovišta pristupa memorijalizaciji značajnih događaja koji karakterno određuju identitetsko-sudbinske determinante jednog kolektiviteta.

Izložba je istovremeno i predmet stalne interakcije prošlosti i ljudi koji se njome bave sa naučnog stanovišta, ali i prosečno-informisanog posmatrača - navodi se u najavi.

Lokalni organizatori su Svepravoslavni centar Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski i Omladina Justinova, a ulaz će biti slobodan.

O UDRUŽENJU

Udruženje "Jadovno 1941" okuplja potomke i poštovaoce žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno.

- Iako su naši očevi i dedovi pobijeni od strane ustaša pre više od 75 godina, mi, njihovi potomci, taj gubitak kao duboku ranu osećamo i danas. Svrha osnivanja Udruženja jeste pokušati stati u kraj zaboravu besprimernog zločina koji se dogodio u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj početkom Drugog svetskog rat,a na području kompleksa ovog logora - navodi se u programu udruženja.

Najnovije vesti