NS Trgovišta: Da li je investitor u Donjem Stajevcu opština ili Grk

Vranje/Trgovište - Opštinski odbor Narodne stranke u Trgovištu izrazio je brigu u vezi sa najavljenim otvaranjem fabrike konditorskih proizvoda u Donjem Stajevcu u toj opštini.

- Naime, došli smo do saznanja da dugo najavljivana fabrika, u vezi sa kojom se pominje nekakav Grk kao investitor, još nije počela sa radom.

Postoji mnogo nelogičnosti i nepravilnosti koje smo uvideli u proteklom periodu, počev od same kupovine nekadašnjeg pogona za proizvodnju tepiha od strane lokalne samouprave, pa sve do njenog famoznog otvaranja.

Putem medija smo čuli raznorazne najave dolaska investitora iz Grčke, za koga znamo da poseduje pogon za proizvodnju konditorskih proizvoda u Bugarskoj, a čiji se kapital zvanično još ne vidi kao investicija u opštini Trgovište.

Bez namere da komentarišemo nešto u šta nismo detaljno upućeni, tražimo odgovore na pitanja - ko je taj Grk investitor i šta je on investirao i uložio u danas potpuno opremljenoj fabrici - pitaju iz NS Trgovišta.

Narodnjaci iznose podatak da je opština Trgovište otkupila nekadašnji pogon Simpa "za oko 40 miliona dinara i samim tim postala vlasnik istog".

- Imamo informaciju da je sama opština uložila još oko 80 miliona dinara u adaptaciju, kako bi se uradila prenamena prostora, tako da se može sumnjatida je ovde investitor sama opština i država Srbija, a ne neki Grk.

Ipak su to pare svih građana, poreskih obveznika opštine Trgovište.

Nejasno je, takođe, ko je investirao u mašine čija je vrednost oko 700.000 eura, kao i u dva šlepera sirovina koje se već nalaze u proizvodnom pogonu?

Čija su to sredstva i kako je moguće da neko unosi mašine unapred u pogon, pre raspisivanja javnog poziva za licitaciju i uzimanje u zakup fabrike - navode iz NS-a.

Opštinska uprava Trgovišta, dodaju, 31.10.2019. godine raspisala je oglas o javnom nadmetanju fizičkih i pravnih lica o ustupanju u zakup poslovnog prostora u Donjem Stajevcu na 10 godina, za mesečnu kiriju od 32.000 dinara.

- Sumnjamo da je ovaj javni oglas namešten s obzirom na to da je bio zakazan 11.11.2019 god. u 10 časova u zgradi opštine, kada je neradan dan, tj. državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kada državne institucije ne rade i kada je nemoguće održati licitaciju.

Imamo takođe proverene informacije da se tog dana niko nije pojavio u zgradi opštine Trgovište.

Ispitivanjem i proverom došli smo do informacija, a kasnije se i uverili da je poziv na broj koji je ostavljen u oglasu neispravan tj. nepotpun, te se ne može obaviti uplata depozita kako bi se učestvovalo na licitaciji.

Zbog svih koji žive u našoj opštini trebaju nam odgovori na postavljena pitanja.

Plašimo se da ovo ne bude još jedna propala investicija i obmana građana, jer smo svedoci da je pre dve godine isto tako pompezno najavljivane fabrika za proizvodnju pčelarskih košnica "Roj", te otvaranje fabrike za proizvodnju kesa Trgoplastika u Donjoj Trnici, koje su takodje od opštine Trgovište dobili raznorazne subvencije i povoljnosti za pokretanje biznisa i zapošljavanje preko 50 radnika.

A danas nakon dve godine imamo situaciju da fabrika za proizvodnju pčelarskih košnica više ne posluje, napustila je proizvodni pogon i povukla mašine, a oko desetak radnika ostalo je bez posla.

A, čini nam se da će tako biti i sa fabrikom Trgoplastika.

Zahtevamo od opštinskog rukovodstva objašnjenje i šta se stvarno dešava sa tolikim uloženim državnim novcem - navode iz NS Trgovišta.

Najnovije vesti