Novosti: Pronađeno oružje kod Preševa

Sakriveno oružje navodno je pronađeno u petak zakopano u jednom podrumu na području opštine Preševo, objavile su Večernje novosti.

U tekstu je objavljeno da je oružje otkriveno u selu Depce, gde se tokom oružane pobune na jugu centralne Srbije nalazilo jedno od uporišta tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), kojim je komandovao Redžep Aliju, zvani komandant Redža.

- Pronađene su dve automatske puške - američki tompson i sovjetski PPS-43, jedna kineska i jedna domaća poluautomatska puška i dve ručne bombe kineske proizvodnje koje su poslate na veštačenje - navodi se.

Naoružanje je navodno u dobrom stanju i moglo se koristiti, a bilo je zakopano u podrumu napuštene urušene kamene kuće čiji je krov izgoreo u požaru.

Pretpostavlja se da je otkriveno oružje deo zaostalog naoružanja pripadnika OVMBP koje je korišćeno tokom sukoba između 1999. i 2001.

Sukob je okončan 2001, kada su srpske snage ušle u Kopnenu zonu bezbednosti i razoružale teroriste.

Oružje u Depcu nađeno i 2004. godine

U reonu sela Depce, u Mehaj mahali, 800 metara od administrativne linije sa Kosovom patrola Žandarmerije je 2004. godine pronašla zemunicu sa većom količinom mina. Pronađene su tada četiri mine za minobacač kalibra 60 milimetara kineske proizvodnje, 11 mina za minobacač kalibra 80 milimetara takođe kineske proizvodnje, kao i pet upaljača za minobacačku minu od 60 milimetara. Mine su bile smeštene u zemunici u potoku, a pored njih u jaruzi su pronađeni i sporogoreći štapin, dva pakovanja za mine za bestrszajni top, komplet maskirne uniforme, kao i više komada upaljača i detonatora.

Najnovije vesti