Novogodišnja poruka i čestitka gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića VIDEO

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković obratio se u petak građanima preko zvaničnog veb sajta Grada Vranja, poručivši da će "godina na izmaku biti upamćena, najpre, po završetku nekoliko veoma važnih projekata.

"Kao što sam i obećao, kompletno je rekonstruisana Ulica Bore Stankovića, jedna od najfrekventnijih i najvažnijih saobraćajnica u Gradu. U sam projekat Grad Vranje i Ministarstvo privrede uložili su preko 200 miliona dinara.

Renovirali smo i gradski park, jedan od simbola Vranja. On je sada, slobodno mogu da kažem, jedan od najlepših u Srbiji.

Počeli su i radovi na izgradnji renomiranog kompleksa „Meriot“ hotela u Vranjskoj Banji, vrednog 90 miliona, koji će doneti 350 radnih mesta.

U probni rad pušteno je Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a u toku je i realizacija jednog od najvažnijih projekata za Vranje, Regionalnog centra za vanredne situacije.

Sa Ministarstvom rudarstva i energetike potpisan je ugovor o rekonstrukciji i energetskoj sanaciji vrtića „Dečja radost“ vredan 28 miliona dinara, i uveliko traju radovi na ovom projektu.

Ove godine počeo je i sa radom vrtić „Zvončica“, a na vrtiću “Naše dete” instaliran je solarni kolektor za proizvodnju električne energije vredan 3.5 miliona dinara. Potpisali smo i ugovor o ugradnji solarnih panela u domaćinstvima, vredan 5 miliona dinara.

Posebno bih istakao da smo počeli sa realizacijom projekta izgradnje kanalizacione mreže na široj teritoriji Grada Vranja. Za ove namene opredeljeno je 70 miliona evra, za 142 kilometra mreže. Dakle, radi se o jednom od najvećih projekata u našem gradu u poslednjih nekoliko decenija.

Intenzivno smo radili na uređenju putne infrastrukture. Asfaltirali smo putne pravce u selima Ristovac, Gornji Vrtogoš, Donje Žapsko, Buljesovac, Bunuševac, Neradovac, Rataje, Donje Trebešinje, Tibužde, Ćukovac, Gradnja, Golemo Selo, kao i u selu Ranutovac, kod deponije Meteris. Ukupna vrednost radova je 70 miliona dinara.

Asfalt su dobile i ulice u samom gradu Vase Smajevića, dr Sime Miloševića, Mate Jerkovića, Višegradska, Viktora Bubnja, Dušana Stamenkovića, Drinska, Vase Pelagića, Koče Racina, 4. juli, Blagoja Parovića i Kajmakčalanska. Vrednost ovih radova je 50 miliona dinara.

Imali smo posete brojnih državnih i drugih zvaničnika. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja 950 godina manastira Sveti Prohor Pčinjski, kao i Patrijarh srpski gospodin Porfirije, koji je posetio i Eparhiju vranjsku.

Premijerka Ana Brnabić boravila je u dvodnevnoj poseti Vranju, a sa građanima je razgovarala i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. U Vranju su boravili i ministri Branislav Nedimović, Tomislav Momirović, Milan Krkobabić, Gordana Čomić, Ratko Dmitrović...

Susreo sam se sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom i ambasadorima zemalja Evropske unije. Dakle, imamo intenzivnu saradnju sa nadležnim evropskim i inistitucijama Republike Srbije.

Uspešno smo organizovali 4. Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana i 2. Međunarodni sajam lekovitog bilja i pčelinjih proizvoda, a 18 poljoprivrednih proizvođača su potpisali ugovore o korišćenju sredstava iz namenskog Fonda koji je formiran od strane Grada Vranja i Fonadacije Ana i Vlade Divac, vredan 6 miliona dinara.

Iz budžeta grada obezbedili smo 11 miliona dinara za angažovanje 51 medicinskog radnika i ovo je projekat koji ćemo podržati i naredne godine.

Izuzetno sam ponosan i na činjenicu da je Vlada RS donela odluku o osnivanju Obrazovno–naučnog centra "Ćoška – Rista Stajić".

Planovi za narednu godinu su, kao i uvek, umereno optimistični.

Nastavićemo sa realizacijom velikih projekata, poput rekonstrukcije Paviljonskog dela Bolnice, vrednog 1,4 miljardu dinara i Regionalnog centra za vanredne situacije.

Takođe, nastavljaju se i radovi na izgradnji novog bloka stanova za pripadnike službi bezbednosti… I naravno, kao što sam već rekao, kreće punom parom realizacija kapitalnog projekta izgradnje kanalizacione mreže na teritoriji Grada Vranja.

Kako je planirano, biće završen novi vrtić u naselju „Raška“, a uveliko se radi na izradi projektno–tehničke dokumentacije za rekonstrukciju osnovnih škola Dositej Obradović, Vule Antić i Radoje Domanović.

Sa Republičkom direkcijom za imovinu vodimo razgovore o prenosu vlasništva stanova u naselju Čerenac, kako bi grad obezbedio zakup stanova po povoljnim uslovima porodicama sa slabijim prihodima.

Očekujem nastavak rekonstrukcije Zdravstvenog centra, ovog puta Doma zdravlja, Stare neurologije, Starog odeljenja ORL i ATD-a. Nastavićemo i sa aktivnostima u okviru projekata izgradnje „Borinog grada“, „Centra izvrsnosti“, Trening centra u Bunuševcu.

Pripremamo projektno–tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju Sportske hale i izgradnju zatvorenog bazena, kao i za proširenje sanitarne deponije „Meteris“.

Komunalni program za 2022. godinu je još ambiciozniji. On je vredan 706 miliona dinara.

Dakle, gradsko rukovodstvo ima ozbiljne planove za narednu godinu. Sve to ne bi bilo moguće bez ozbiljne podrške državnog rukovodstva i Vlade Republike Srbije.

Takođe, ne bi bilo moguće i bez konsolidacije gradskog budžeta, što su potvrdili i članovi Odbora za finansije Narodne Skupštine Republike Srbije, koji su nedavno održali sednicu u Vranju.

I drago mi je da će se Vranje, kako je rekla predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić, naći u jednom od izveštaja Vlade RS prema Evropskoj komisiji, kao primer dobre prakse.

Svojim sugrađanima mogu da obećam da će ovo rukovodstvo nastaviti da radi u korist lokalne zajednice.

Čekaju nas ozbiljne investicije. Samo ozbiljnim pristupom, ozbiljnim radom, ispunićemo sve što smo zacrtali.

U tom smislu, svim građanima Vranja želim, pre svega, dobro zdravlje, lični mir i porodičnu sreću.

Srećni praznici i puno uspeha u novoj 2022. godini", poručio je gradonačelnk Milenković na izmaku 2021. godine.

Komentari

Gradonačelnik je propustio da kaže reč dve o organizovanom kriminalu koji je takođe mnogo napredavao u Vranju u protekloj godini. Ne bilo koji, već samo ovaj povezan sa snsom.

Najnovije vesti