Novi ugovor sa KfW-om za investicije u vodosnabdevanju Vranja i okoline

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je, posle potpisivanja ugovora gradonačelnika Vranja Slobodana MIlenkovića sa izvođačima, da će kroz programe sa nemačkom razvojnom bankom KfW biti obezbeđena zdrava pijaća voda i rešen problem otpadnih voda u opštinama i gradovima u Srbiji u kojima živi 1,6 miliona ljudi, a među kojima je i Vranje.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Mihajlovićka je u Vladi prisustvovala potpisivanju dva ugovora iz programa sa KfW, u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra, u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadne vode i kolektora u Vranju, između izvođača radova i JP Vodovod Vranje.

Ona je navela da je kroz program sa KfW-om ulaženo više od 250 miliona evra u razvoj komunalne infrastrukture u našoj zemlji, uključujući tekuće projekte i one koji počinju ove godine.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, naglasio je da će ovom investicijom biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u prigradskim naseljima i vranjskim selima.

Podsetio je i da su do sada izgrađena tri kolektora.

Potpredsednica Vlade je izrazila zahvalnost Nemačkoj i ambasadoru te zemlje Akselu Ditmanu na velikoj podršci Srbiji u rešavanju ovog važnog pitanja, dodavši da nema bitnije stvari za svakog građanina od zdrave vode za piće, urednog vodosnabdevanja i zdrave životne sredine.

- Možda se ta tema nekad stavljala sa strane, ali zahvaljujući saradnji sa KfW imamo danas rezultate i u toj oblasti - podvukla je ona.

Prema njenim rečima, iskustvo projekata iz saradnje sa KfW-om jeste takvo da se radovi izvode kvalitetno i na vreme, što se očekuje i od realizacije ovog projekta.

- Ovi projekti za nas su veoma važni zbog sticanja novih znanja, koje ovim putem dolazi u Srbiju - zaključila je Mihajlović.

Ugovor je u ime JP Vodovod potpisao generalni direktor Goran Đorđević.

Najnovije vesti