Novi propisi za ulaz i izlaz iz Makedonije

Vranje - Strani državljani, kao i državljani Severne Makedonije od srede će moći da uđu u tu državu samo sa sertifikatom o imunizaciji, potvrdom o preležanoj koroni ili negativnim PCR testom, saopšteno je iz Vlade u Skoplju.

Kako prenosi Tanjug, putnici će moći da uđu u tu državu samo ako poseduju sertifikat o imuinizaciji sa dve doze vakcine protiv koronavirusa, ako imaju sertifikat o preležanom virusu u poslednjih 45 dana od dana ozdravljenja ili medicinsku potvrdu negativnog rezultata PCR testa starog najviše 72 sata.

Kada je reč o izlasku iz Makedonije, od 1. septembra svi punoletni makedonski i strani državljani moraće da na graničnom prelazu da pokažu sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu 45 dana od dana ozdravljenja ili negativan PCR test star najviše 72 sata, odnosno brzi antigenski test star do 48 sati.

Prvobitnu odluku od 17. avgusta da se neki od "kovid dokumenata" obavezno mora pokazati za ulazak u Severnu Makedoniju, vlada Zorana Zaeva je dopunila time da su potrebni i za izlazak iz zemlje.

"To važi i za makedonske i za strane državljane, s tim da troškove za izolaciju stranci snose sami", navodi se u saopštenju.

Državljani Severne Makedonije koji se vraćaju u zemlju posle današnjeg dana, a nemaju negativan PCR test, dokaz o primljenoj vakcini ni o preležanom virusu, moraće da provedu u karantinu najmanje sedam dana.

Dopunjena je i odluku o obaveznom kućnom karantinu od sedam dana ukoliko se na ulasku nema neki od "kovid dokumenata", time da se karantin može skratiti na pet dana ukoliko se u tom peridu priloži negativan PCR test.

Izuzeci od obaveze posedovanja kovid dokumenta su prvom odlukom bili svi vidovi grupnih i indivudulnih putovanja u tranzitu kroz Severnu Makedoniju, a sada su dodati makedonski državljani vozači teretnih vozila, kao i stranih teretnih vozila koji tranzitiraju.

Avionskim posadama je umesto pet sati kako je prvo bilo najavljeno, dozvoljen duži tranzitni boravak zbog prirode njihovog posla.

Najnovije vesti