Novi pogon Jumka u Resavici proizvodiće HTZ opremu

Iz kompanije Jumko najavljeno je da bi uskoro trebalo da bude otvoren pogon za proizvodnju HTZ opreme u Resavici, u starim zgradama nekadašnje konfekcije "Beko".

Generalni direktor vranjske kompanije Branislav Trajković izjavio je da se ovih dana očekuje instaliranje mašinskog parka, a početak proizvodnje "u najskorije vreme".

- Obezbedili smo nove mašine za ovu fabriku iz vlastitih izvora.

Resavica ima rudnik uglja i postoji potreba za HTZ opremom, pa ćemo, imajući u vidu da imamo obezbeđen plasman, to i proizvoditi - kazao je Trajković.

Opština Despotovac preuzela je na sebe adaptaciju starog pogona "Beka", firme koja se nekih desetak godina nalazi u stečaju.

Prema informacijama iz Despotovca, veći deo muške radne snage u toj opštini radi u rudniku, a posla za žene nema ni za lek.

- Ako Jumko otvori pogon, imaćemo priliku da zaposlimo određeni broj žena.

Plan da ih bude šezdeset, što onih starijih iz "Beka" sa iskustvom, što novoprimiljenih – kaže Nikolić.

Opština Despotovac je Resavicu kupila za 3,1 milion dinara, a kupoprodajni ugovor potpisan je 9. avgusta 2018.

Jumko je pre nekoliko meseci opštini Despotovac uputio pismo o namerama za otvaranje pogona za proizvodnju uniformi za policiju i vojsku u Resavici, ali se sada otvara posao i za HTZ opremu za rudnik.

Privredni sud u Kragujevcu, rešenje o bankrotstvu Resavice, doneo je 31. marta 2011. godine.

Opština Despotovac je 19. juna ove godine dala svoju ponudu stečajnom upravniku, "koja je nakon ispunjavanja svih ostalih potrebnih uslova, dovela do kupovine".

Najnovije vesti