Pred premijeru Avantura Sedrika Ridla: Dobro ponekad dolazi iz mrklog mraka FOTO/VIDEO

Ono što sam ja primetio u vezi sa dečjim predstavama u Srbiji je da se prema njima ne odnosimo sa dovoljno poštovanja, što je postala neka vrsta šablona, i da ih na neki način potcenjujemo, a nama je namera da sa ovim komadom to promenimo, rekao je na konferenciji za medije mladi reditelj Stefan Gajić, koji u Pozorištu Bora Stanković u Vranju režira dečju predstavu Avanture Sedrika Ridla.

Premijerno izvođenje ovog ostvarenja očekuje na sceni vranjskog pozorišta u nedelju 11. decembra u podne i to će biti prva premijera na dečjoj sceni u aktuelnoj pozorišnoj sezoni.

Predstava je urađena po motivima fantastične literature za decu, prema dramatizaciji Bojana Tasića, dramaturga iz Vranja.

"U ovoj našoj bajci za decu od 7 do 107 godina, upuštamo se u avanture Sedrika i Fler, koje je na prevaru ujka Džordž poslao u nepoznati svet.

U tom univerzumu naši protagonisti će se suočiti sa mnogim iskušenjima.

Na ovom uzbudljivom i neizvesnom putovanju, junaci ove priče naučiće da se izgovorena reč ne može tako lako vratiti, da ljubav jedina daje smisao životu u ovom vremenu apatije i besmisla, da su prava prijateljstva izuzetno retka stvar oduvek bila...

Kao i to da se zlo može pojaviti i u najčistijim dušama, ali se isto tako dobro može pronaći i u mrklom mraku samo ako smo zaistinski spremni da izgovorimo tu stranu reč izvini", naveo je Gajić.

Umetnički rukovodilac teatra Bojan Jovanović kazao je da je sa mladim rediteljem Gajićem dugo tragao za tekstom koji će postaviti na scenu kao novu premijeru.

"Od početka smo zajednički želeli da napravimo predstavu za decu, koja u isto vreme može da bude i predstava za odrasle.

Ideja je bila da pomerimo malo tu granicu, jer smo dosad uglavnom imali komade za baš malu decu.

Želeli smo komad koji pokriva ciljnu grupu osnovne škole", kazao je Jovanović.

Glumac Marko Petričević, govoreći najpre o misiji dečjeg pozorišta, podsetio je na neka istraživanja prema kojima više od osamdeset odsto odrasle publike počne da prati pozorište još u ranom detinjstvu.

"Vranjska dečja scena je jedna od najstabilnijih na mapi srpskih pozorišta, naše su predstave dugovečne i igraju se gotovo uvek pred punom salom.

Imamo predstave sa deset godina igranja i više od stotinu izvođenja, tako da je jasno koji uticaj pozorište ima na najmlađu populaciju, odnosno na njihovo odrastanje i formiranje.

Ovom predstavom reditelj Gajić donosi jednu konceptualnu novinu na našu dečju scenu.

Ona se ogleda u načinu igre, u dramskoj ozbiljnosti, reditelj je tražio potpunu eliminaciju karikiranja, nepodilaženje publici i nikakvu prodaju jeftinih fora, inače čestih u dečjim predstavama", kazao je Petričević.

Govoreći o tekstu i pristupu tima koji radi na predstavi, dramaturg Bojan Tasić primetio je da je nemoguće ne uočiti određeni šablon u svim pričama i bajkama.

"To je šablon sa kojima se autori u pristupu dečjim predstavama poigravaju, neko manje, a neko više uspešno.

Mi smo pokušali da iz tih šablona čitamo ono što je podjednako i za odrasle i za decu", kazao je Tasić.

Mladi glumac Nikola Stojković naglasio je da oseća zahvalnost prema upravi teatra i reditelju što su mu pružili ruku poverenja, podrške i ohrabrenja.

"Ta mi je podrška mnogo značila.

Veoma sam zadovoljan predstavom, pogotovo misijom reditelja koja je meni vrlo važna.

On želi da pomera granice, postavlja neke nove lestvice, kao i ja u svom glumačkom poslu", rekao je Stojković.

Igraju

Profesor Ridl/Kočijaš - Bojan Jovanović
Helena - Sofija Arsić
Gospođa Batons/Majka/Služavka - Tamara Stošić
Sedrik - Nikola Stojković
Džordž - Marko Petričević
Narcisa - Jelena Filipović
Balin - Marko Nikolić

Jović: Praznik pozorišta

Direktor vranjskog teatra Nenad Jović rekao je pred novinarima da je svaka premijera "praznik za pozorište".

"To posebno važi za premijere dečjih predstava, jer su deca najneposrednija i najiskrenija, kao i njihove reakcije u pozorišnoj sali. Nadam se da ćemo sa novim pozorišnim ostvarenjem značajno unaprediti naš repertoar i da će publici biti ponuđeno nešto novo, što dosad nije imala priliku da vidi. Angažovanjem više mladih glumaca u ovoj predstavi nastavljamo sa praksom afirmacije mladih pozorišnih stvaralaca i glumaca u našem pozorištu", rekao je Jović.

Kostimograf je Nađa Vasileva, a za scenografiju, izbor muzike i animaciju bio je zadužen reditelj Stefan Gajić.

O reditelju

Stefan Gajić rođen je 1996. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je trenutno na master studijama pozorišne i radio režije. Karijeru je započeo asistiranjem Milanu Neškoviću u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na predstavi Zašto je poludeo gospodin R i u Narodnom pozorištu na predstavama Nečista krv i Selestina, kao i čuvenom Harisu Pašoviću na predstavi Gospođica Julija u Madlenianumu. Gajićeva sekvenca iz komada Jastučko Martina Mekdone učestvovala je na Sterijinom pozorju mladih 2018. Prva profesionalna režija bila mu je Sada nije juli 2020. u GP Semberija. U Somboru je lane postavio komad Usamljeni zapad Martina Mekdone, te Parobrodske priče Vide Davidović u Beogradu. Radi na još nekoliko projekata.

Najnovije vesti