Nova zbirka Vranjanca Žikice Dimitrijevića: Pesme koje će se naći na kolenima naših unučića

Novom zbirkom pesama pod naslovom „Knjige čitaju nas“ najmlađoj čitalačkoj publici iznova se predstavlja Žikica Dimitrijević, dečji pesnik i prozni pisac iz Vranja.

Kako sam autor naglašava za Vranje News reč je o „rasutim i izabranim pesmama", nekim već objavljenim, ali i nekim novim koje put do čitalaca pronalaze sada, preko Dimitrijevićeve nove knjige.

Recenzentkinja i književnica Gordana Vlajić navodi da je „Knjige čitaju nas“ zapravo knjiga za – vas, te da je reč o tzv. „multitasking“ štivu, „zabavnom i blagotvornom za sve uzraste, polove i rase“.

Za mlade i malo starije čitaoce, za decu i roditelje, za tinejdžere i bake i deke.

„Čitajući pesme Žikice Dimitrijevića sasvim izvesno će vam se dogoditi nešto od sledećeg: smejaćete se (videćete koliko puta), zapitaćete se (češkajući se po temenu), zaigraćete se ‚pogađalica‘, poželećete da prijateljima pročitate pesmu koja će vas oduševiti i ‚izlečiti‘ svojom dobronamernošću, klimnućete glavom ili odmahnuti glavom, zasuziće vam oči jer će pesnik Žikica opisivati baš vaša osećanja, poželećete da naučite da svirate neki instrument, možda baš ‚Gitaru‘, navodi Vlajićeva.

Zbirka „ima sve petice, sve osobine dobre knjige – zabavna je, poučna, jasna, napisana na način koji potvrđuje autorsku načitanost i njegovo poznavanje jezika“, dodaje ona.

„Tokom čitanja ove knjige postajemo bolji.

Smanjuju se neznanje i lenjost, a nestaju zavist i srdžba“, konstatuje Vlajić i dodaje da je sigurna da će se ova knjiga „jednog dana naći na kolenima naših unučića“.

Urednica izdanja Ljubica Zdravković Džonov napisala je u prikazu da nas je „Žikica naučio da je najveća avantura koja može da se dogodi – ona koja se dogodi u mozgu“.

„Na krilima njegovih stihova… ponovo se zaljubljujemo , patimo, igramo se i šalimo, zadirkujemo brata ili sestru.

Setimo se pogleda naše ostarele bake, plačemo zbog razbijenog prozora i ukora roditelja…

Njegovi stihovi oličenje su detinjstva brojnih generacija“, napisala je Zdravković Džonov.

Žikičina „Knjige čitaju nas“ sadrži oko 150 autorovih pesama.

Ilustracije za ovu zbirku pesama uradila je vranjska slikarka Vesna Marinković Stanković, a lekturu potpisuje Ana Mitić Stošić.

Tiraž knjige je 300 primeraka.

Izdavač je Pokret Čuvari Srbije.

Profil

Žikica Dimitijević rođen je 1959. godine u Vranju. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju, studirao je pravo u Beogradu. Piše za decu i odrasle. Neke njegove pesme našle su se u antologijama pesništva za decu, a neke su muzički aranžirane, otpevane i sastavni su deo pojedinih muzičkih čitanki. Pored pesama piše satirične priče i aforizme. Objavljuje u dečjim listovima, časopisma i na veb portalima. Član je i jedan od osnivača Udruženja književnika Vranja (UKV). Od 2018. godine sa pesnikom Blagojem Savićem u okviru ovog udruženja obnavlja izdavačku delatnost i pokreće edicije Prvine i Poezija. Uređuje ediciju proze pod nazivom Oblik u izdanju UKV, čime zaokružuje izdavačku delatnost udruženja i svoj književni rad. Odnedavno je član Udruženja književnika Srbije. Objavio je knjige Tako se to zbilo (Pres klub Leskovac, 2003), Neću da se žalim (Narodni univerzitet Vranje, 2005), Kad sam bio mali (Vranjske knjige, Vranje, 2009), Razum neka sudi (Srpska knjiga, Ruma, 2016), Carske igre, priče – satire (Udruženje književnika Vranja, Vranje. 2018), Raspevani stihovi (Pokret Čuvari Srbije, Vranje, 2019) i ovu poslednju Knjige čitaju nas (Pokret Čuvari Srbije, Vranje, 2021). Sa suprugom Slavicom ima sinove Dimitrija i Dušana. Živi i stvara u Vranju.

Najnovije vesti