Nova minimalna cena rada biće saopštena u ponedeljak

Predlog povećanja minimalne cene rada u Srbiji još se usaglašava i verovatno će odluka biti saopštena 10. septembra, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.

- Blizu smo zajedničkog stava i potrebno je da svako malo popusti - rekao je Drobnjaković agenciji Beta.

O novoj minimalnoj ceni radnog sata pregovaraju članovi Socijalno-ekonomskog saveta u kojem su predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca.

Ako oni ne postignu dogovor o povećanju minimalne zarade odlučuje Vlada, na predlog Ministarstva finansija.

Minimalna zarada trenutno iznosi 24.882 dinara, odnosno 143 dinara po satu, a prima je 350.000 radnika u Srbiji, od kojih je oko 30.000 u državnoj službi.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković je rekao da je u dosadašanjim razgovorima Vlada ponudila povećanje minimalne zarade od 8,5 odsto, sindikati traže povišicu od 15 odsto, a Unija poslodavaca nudi uvećanje od pet odsto, sa mogućnošću da bude i više.

- Mi smatramo da je sve ispod dvocifrenog povećanja neprihvatljivo, ali da je ohrabrujuće što predstavnici vlasti najavljuju da će se u roku od tri-četiri godine minimalna zarada dostići troškove minimalne potrošačke korpe koja sada iznosi 36.000 dinara - rekao je Stojiljković agenciji Beta.

Dodao da sada niko ne može da živi sa primanjima koja su manja od troškova minimalne korpe, ali da je skoro nemoguće da se sadašnja minimalna zarada poveća za 47 odsto da bi pokrila bar te troškove.

Stojiljković je istakao da je veoma važna tendencija da povećanje "minimalca" bude veće nego "u normalim zemljama", gde se ona uskladjuje sa rastom BDP-a i inflacije.

Najnovije vesti