Nova knjiga Vranjanca Zorana Momčilovića: Žabac Bunarac FOTO

Zoran Momčilović, nekadašnji profesor i dekan Pedagoškog fakulteta u Vranju, objavio je novu knjigu eseja pod naslovom Žabac bunarac, u izdanju SVEN-a iz Niša.

U heterogenoj knjizi, kakva je Žabac bunarac, teško je odrediti teorijski i naučno-estetički pristup, iz razloga jer se postavlja pitanje metoda i žanra književnog stvaralaštva, navodi se u predgovoru autora.

"Ovi tekstovi nastajali su fragmentarno, što znači da su pisani raznim povodima i ne čine celinu, niti pretenduju da to budu", navodi Momčilović za Vranje News.

On smatra da je reč o kritičkim spisima - esejima, koji daju jednu specifičnu refleksiju i novo čitanje književnih tekstova.

"Tekstovi su nastajali kao plod izlaganja na naučnim skupovima o književnosti za decu, i kao plod nekih ličnih pogleda na određene teme i književno stvaralaštvo naših pisaca, što se možda i ne može svrstati u klasičnu književnu kritiku", navodi Momčilović.

U knjizi na dvestotinak stranica su eseji o religiji, Svetom Nikoli, sceni, jeziku i igrama starih Grka, o simbolici bajki, dečjem piscu Budimiru Nešiću, Gordani Vlajić, Branislavu Bati Miloševiću, Stojanu Bogdanoviću, Ljubiši Rajkoviću Koželjcu ratnim svedočenjima iz Bosne, jedno neposlato pismo Momi Kaporu itd.

Knjiga je u broširanom povezu.

Štampana je u 150 primeraka.

O autoru

Zoran Momčilović rođen je 1955. godine u Suvojnici kod Surdulice. Odrastao je i dugo živeo u Vranju. Studirao je i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu. Profesor je u penziji, a najveći deo radnog veka proveo je na vranjskom Pedagoškom fakultetu. Saradnik je više časopisa i zbornika. Piše prozu i bavi se književnom kritikom. Priredio je zbornik O delu akademika Dragoslava Mihailovića, kao koautor sa Dejanom Ajdačićem, objavio antropološku studiju Vreme, ljudi, događaji o delu Momčila Zlatanovića, potrom romansiranu porodičnu hronologiju Nepreboli i pre ove poslednje knjige religiozno-duhovnu i poetsku prozu Jasiku i grm. Član je Udruženja književnika Srbije. Živi u Nišu.

Komentari

Visoki intelektualac koji prevazišao Vranjske intelektualne nivoe pa je otišao u Niš da živi i da razvija književni nivo posrnulog intelukalnog Niša,bravo Zorane ti si novi Bora Stanković

Svojim nesebičnim i predanim radom mnogo je zadužio fizičku kulturu u Vranju,Srbiji a sad kao zreo intelektualac želi da zaduži književnu zajednicu Niša i Srbije

Najnovije vesti