NKD: Zabrinutost zbog zaključka Vlade

Nacionalna koalicija za decentralizaciju "zabrinuta je zbog zaključka Vlade Srbije o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19 kojim se predviđa centralizovano prikupljanje i objavljivanje podataka isključivo preko Vlade ili lica koja ovlasti republički Krizni štab".

- Ovakvim postupkom gubi se na efikasnosti celog procesa prikupljanja i objavljivanja informacija.

Takođe, stvara se i bojazan kod javnosti da je cilj ove mere kontrolanad procesom informisanja građana, što ne doprinosi izgradnji poverenja u objavljene informacije.

Kada govorimo o medijima, lokalne redakcije, a samim tim i njihova publika, dovode se i formalno (a do sada je bilo samo faktički) u situaciju još slabije informisanosti.

To će dovesti do potpunog prekida komunikacije između lokalnih zvaničnika i stručnjaka prema medijima, pa se bojimo da će, u nedostatku relevantnih lokalnih informacija, građani još više verovati lokalnim glasinama koje se u ovakvoj situaciji masovno šire i izazivaju stresove i paniku - kaže se u saopštenju NKD.

NKD je, dodaje se, sproveo mini istraživanje među urednicima i novinarima nekoliko lokalnih medija iz svih delova Srbije.

- Istraživanje je pokazalo da je proces informisanja na lokalu i pre donošenja pomenutog zaključka Vlade Srbije u većini lokalnih sredina bio nedovoljan i nezadovoljavajući.

Obraćanje gradskih i opštinskih zvaničnika svodilo se, u najvećem broju slučajeva, na informisanje o primeni mera propisanih vanrednim stanjem, dok su stručne, edukativne i servisne informacije o neophodnim ponašanjima za suzbijanje epidemije na lokalu, uglavnom izostajale.

Pozivamo Vladu Srbije da ovaj zaključak, kojim se šalje poruka da je jedino u Beogradu, u Vladi Srbije, moguće dobiti relevantne i stručne informacije, povuče jer vanredno stanje ne sme biti blokada slobode medija i prava na obaveštenost, zagarantovanih Ustavom Republike Srbije.

Potrebno je da Vlada kreira sistem u saradnji sa lokalnim samoupravama koji obezbeđuje da kompletan proces prikupljanja i objavljivanja informacija bude transparentan, efikasan i da ne ostavlja prostor za sumnju u objavljene informacije - navodi se i saopštenju NKD.

Najnovije vesti