Nikolov: Individualna odgovornost kod zloupotreba sa bugarskim pasošima

Kada govorimo o zloupotrebama u vezi sa izdavanjem bugarskih pasoša, govorimo isključivo o individualnoj, a ne sistemskoj ili kolektivnoj odgovornosti, izjavio je za Vranje News predsednik Kulturno-informativnog centra (KIC) u Bosilegradu Ivan Nikolov, reagujući na hapšenja Petra Haralampieva, nedavnog gosta Vranja i visokog funkcionera te države i još dvadesetak osoba u akciji borbe protiv korupcije u Bugarskoj.

Haralampiev je predsednik Državne agencije za Bugare u inostranstvu, a akcija specijalne policije protiv njega i saučesnika pokrenuta je, podsećanja radi, zbog postojanja osnovane sumnje da su navodno počinili krivična dela primanja mita, falsifikovanja dokumenata i zloupotrebe službenog položaja.

- Nepoznato je u ovom momentu, koliko sam pročitao iz bugarskih medija, da li će uhapšeni biti zadržani u pritvoru ili će biti pušteni da se brane sa slobode, uglavnom radi se o sumnji na krivična dela korupcije.

U svakom slučaju, mogu da kažem da od kada je Bugarska postala članica EU, vlada pomama za bugarskim pasošima, jer je pasoš cenjen i omogućava putovanje i nesmetan rad u zemljema Unije.

To su verovatno i motivi za mnoge da uđu u neke nezakonite poslove - rekao je Nikolov.

On je, reagujući na hapšenje Haralampieva, kazao da, čim je priveden, postoje "verovatno nekakve indicije ili dokazi" da se bavio onime za šta se sumnjiči.

- Mislim da su to pojedinačni i izolovani slučajevi.

Znam da se u sklopu procedure prolazi ozbiljno filtriranje i kontrola, da se upravo zbog toga dešavalo da se veliki broj aplikacija za bugarski pasoš gde su pokušane zloupotrebe vraća i odbija.

Zato verujem da država Bugarska ozbiljno pristupa izdavanju pasoša, te da pojedinačni slučajevi neće omesti tu demokratsku proceduru u državi koja je članica EU i na jedan ozbiljan način gradi svoje demokratske vrednosti - rekao je Nikolov za Vranje News.

Predsednik Državne agencije za Bugare u inostranstvu Petar Haralampiev, boraveći krajem septembra u Vranju gde je prisustvovao otvaranju kancelarije Bugarsko srpskog centra (BSC), rekao je da je srećan da svi Bugari u Vranju i okolini sada imaju šansu da "u okviru jedne organizacije ostvaruju svoja manjinska prava".

Najnovije vesti