Nišlije predlažu da građani utiču na izbor medijskih tema za sufinansiranje

Vranje/Niš - Niški Odbor za ljudska prava pokrenuo je inicijativu da se građanima Niša ubuduće omogući da sistemski utiču na izbor tema i pristup izveštavanju koji se budžetski podržavaju na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa.

- Iako ovi projekti treba da služe potrebama građana, odnosno da doprinesu njihovom obaveštavanju o temama o kojima u medijima nema dovoljno informacija, Grad Niš ih nikada nije pitao šta bi želeli da gledaju, slušaju ili čitaju u medijima koje su, preko ovakvih konkursa, plaćali iz svog džepa - navode iz ove organizacije.

U Odboru za ljudska prava uvereni su u neophodnost obaveznog javnog izjašnjavanja građana Niša o tome šta smatraju temama od interesa za njihov život, kojim temama daju prioritet i koji pristup izveštavanju smatraju dobrim, kako bi njihovi stavovi uticali na sadržaj i rezultat ovakvih konkursa.

- Odbor za ljudska prava tražiće uvođenje mehanizma za uključivanje građana u definisanje javnog interesa u javnom informisanju na lokalnom nivou, na osnovu kojeg bi lokalna samouprava kreirala javne pozive za učešće na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa.

Izjašnjavanje građana o temama od javnog značaja predstavljalo bi značajnu i korisnu smernicu i za medije u odabiru tema i sadržaja projekata kojima apliciraju za budžetsku podršku na ovim konkursima - navode iz niškog Odbora.

Za početak, svi zainteresovani građani mogu potpisati peticiju koju će Odbor za ljudska prava dostaviti lokalnoj samoupravi, ovde.

Građani, takođe, imaju mogućnost da već sada formiraju predloge medijskih tema od javnog interesa kroz popunjavanje upitnika, ovde.

Sistemsko uključivanje građana Niša u definisanje javnog interesa u lokalnom javnom informisanju Odbor za ljudska prava zagovara u okviru projekta "Budimo InformisaNi".

Projekat finansijski podržava Vlada Velike Britanije, kao deo programa "Podrška građanskom aktivizmu u zajednici" koji sprovode British Council i Trag fondacija.

Na niškim konkursima koji se raspisuju za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa u poslednjih pet godina podeljeno je nešto više od 3 miliona evra (353 miliona dinara).

Najnovije vesti