Nevidljive mape Vranja: Obrazovna turistička tura gradom

Grupa 484 organizovaće javni događaj „Nevidljive mape Vranja” u četvrtak 5. marta sa početkom u 13.30 časova ispred Gimnazije Bora Stanković u Vranju.

U pitanju je obrazovna turistička tura, sa elementima dramskog performansa - vođenje kroz grad koje su osmislili vranjski srednjoškolci uz podršku tima Grupe 484.

Turistička tura počeće na platou ispred vranjske gimnazije, a nastaviti se kod zgrade nekadašnjeg Amerikanskog doma, potom do bivšeg bazena „Delfin”, Belog mosta, preko Gornje čaršije do „Haremluka”.

U okviru programa biće predstavljena i publikacija „Nevidljive mape Vranja - nema laganje”, specifični turistički vodič kroz Vranje iz perspektive srednjoškolaca.

Sutradan 6. marta 2020. DAH Teatar izvešće predstavu „Ne/vidljivi grad”, tokom vožnje javnim autobusom na relaciji „Gornja čaršija - Ćukovac”.

Pozivamo građane i medije da se ukrcaju na početnoj stanici na Gornjoj čaršiji u 12.20 sati i odgledaju predstavu o interkulturnom nasleđu Vranja.

Predstava se izvodi u oba smera na ovoj liniji, a drugi počinje u 13 časova iz Ćukovca.

- Vranjski srednjoškolci bavili su se interkulturnim nasleđem svog grada i istraživali ličnosti koje su obogatile kulturni i društveni život zajednice, među kojima su Franjo Kopša, Helen
King, Izabel Emsli Haton, Stana Avramović Karaminga, ali i legende o Belom mostu ili česmi „Đerenki”.

„Nevidljive mape” je simbolički naziv za bogastvo koje nastaje iz susreta različitih kultura u svakodnevnom životu jednog grada kroz vreme, a koje neretko ostaje „skriveno”
za zvaničnu istoriju.

Upravo tim nasleđem različitih gradova se već godinama bavi i Dah
teatar i stvara lokalne varijante predstave „Ne/vidljivi grad”.

Tokom rada sa srednjoškolcima i pripremi ture sarađivali smo sa Gimnazijom Bora Stanković
i Ekonomsko-trgovinskom školom, a sve aktivnosti podržala je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u okviru projekta „Izvan poglavlja: Pristup različitostima” - navode iz Grupe 484.

Najnovije vesti