Nemci finansiraju projekat za unapređenje prava Albanaca

Odbor za ljudska prava u Bujanovcu počeo je realizaciju projekata "Monitoring i promocija manjinskih prava Albanaca na jugu Srbije".

Projekat za cilj ima doprinos punoj integraciji albanske nacionalne manjine na jugu Srbije, kroz precizno ustanovljavanje stepena implementacije Akcionog plana o poštovanju prava manjina vezanog za vođenje pregovora o članstvu u EU, kao i uključivanje javnosti u vezi sa neophodnim merama za integraciju albanske nacionalne manjine.

- U planu je stvaranje šireg fronta, upoznavanje predstavnika lokalnih instutucija ali i javnosti sa 23. i 24. Poglavljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU (naročito sa delovima koji se odnose na osnovna prava građana) i edukacija stanovnika Bujanovca, Preševa i Medveđe o manjinskim pravima, ali i obavezama - navode iz Odbora.

Projekat ima za zadatak precizno utvrđivanje postojećeg stanja (implementacije potpisanih i donetih dokumenata, stepen implementacije kao i postojeće stanju u odredjenim institucijama), kao i popularizaciju postojećih problema kroz održavanje javnih rasprava.

Projekat će trajati godinu dana i finansiran je od strane Ambasade Republike Nemačke u Srbiji.

Najnovije vesti