Zajednička skupština albanskih odbornika Bujanovca, Preševa i Medveđe

Demokratska partija Albanaca (DPA) pokrenula je inicijativu za ponovno održavanje skupštine svih albanskih odbornika u skupštinama opština na jugu Srbije, na kojoj bi se zauzeo zajednički stav o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, a usvojena deklaracija biće prosleđena i srpskoj i kosovskoj vladi, saopštilo je u petak predsedništvo te partije.

U saopštenju koje je dostavljeno lokalnim medijima na albanskom jeziku, navodi se da je već održan inicijativni sastanak s političkim partijama u Preševu, a da će takav isti sastanak biti održan i u Bujanovcu u ponedeljak, 9. jula.

Na sastanku u Preševu raspravljalo se o usvajanju zajedničkog stava u vezi s položajem Albanaca iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, ali i o njihovom mogućem učešću u pregovorima u Briselu.

Tom sastanku prisustvovali su i predstavnici veterana Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, Odbora za ljudska prava iz Preševa i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Fatmir Hasani.

- Svi učesnici sastanka složili su se da se položaj Albanaca u Preševskoj dolini stalno pogoršava kao i da srpska vlada nastavlja s njihovom diskriminacijom u svih sferama života - navodi se u saopštenju DPA.

U pripremama za zajedničku Skupštinu svih albanskih odbornika Preševske doline po prvi put će se na raspravi naći i problemi Albanaca koji žive na jugu centralne Srbije i njihovo uključivanje u pregovore između Beograda i Prištine, a kada bude doneta, deklaracija će biti prosleđena i predstavnicima međunarodne zajednice.

Skupština svh albanskih odbornika u opština na jugu centralne Srbije prvi put je održana u Preševu 14. januara 2006. godine uz prisustvo albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Do sada je održano nekoliko zajedničkih skupština, na kojima su uvek donošene deklaracije sa aktuelnim političkim zahtevima, ali se oni u velikoj meri svode na pozivanje na referendum iz 1992. godine, kada su se Albanci iz ovih opština, ukoliko se ne unaprede prava Albanaca.

Zajednička skupština je poslednji put održana 2013. godine.

Vlada Kosova je usvojila je izveštaj o dostignućima i izazovima u ostvarivanju sporazuma postignutim u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Predstavljajući izveštaj, premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je to prvi put da je takav dokument pripremljen.

- Ovo je nova praksa.

Izveštaj će biti predstavljen i Skupštini Kosova gde će poslanici imati mogućnosti da saznaju detalje, tok dijaloga i izazove.

To je značajno dostignuće do koga dolazi nakon što je predsednik Hašim Tači informisao vladu o političkom dijalogu - kazao je Haradinaj i dodao da Vlada Kosova time "poštuje transparentnost i parlament".

Najnovije vesti