Nekadašnjem koordinatoru ZC Vranje nepravnosnažno pet meseci zatvora

Nekadašnji koordinator Zdravstvenog centra u Vranju i aktuelni direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević osuđen je nepravnosnažno na pet meseci kazne zatvora i godinu dana zabrane rada u struci i vršenja dužnosti direktora na kraju suđenja za nameštenje tendera za usluge održavanje higijene u leskovačkoj bolnici, objavile su Južne vesti.

Prvostepenom presudom pred Višim sudom u Nišu Dimitrijević je proglašen krivim za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Iako se prvobitno teretio za krivično delo trgovina uticajem tokom postupka tužilac je izmenio optužnicu, prenose Južne vesti.

Iz Višeg suda nema informacija da li su osuđeni i drugo dvoje optuženih – pravnica bolnice M. M. i predstavnik firme Transly D. S.

Na izrečenu presudu, Dimitrijević ima pravo žalbe.

On se teretio za krivično delo trgovina uticajem, njegova saradnica, 51-godišnja M. M. za zloupotrebu službenog položaja, dok se predstavniku privatne firme 43-godišnjem D. S. stavlja na teret trgovina uticajem podstrekivanjem.

Direktor bolnice je bio optužen da je menjao konkursnu dokumentaciju javne nabavke za usluge održavanja higijene u bolnici, da bi posao dobile beogradske firme Transly i Respekt legal.

Posle hapšenja Dimitrijevića prošle godine, inače potpredsednika leskovačkog SNS-a, oglasio se i gradonačelnik Goran Cvetanović rečima da “iako je najlakše distancirati se kada je nekom teško, Dimitrijević i njegova porodica uvek će imati njegovu podršku.

DVA PUTA IZASLANIK U VRANJU

U oktobru 2016. godine ministar zdravlja Zlatibor Lončar, nakon što je odlučio da smeni v.d. direktora Zdravstvenog centra (ZC) Vranje Vladimira Stamenkovića, dao je mandat Dimitrijeviću da vodi vranjsko zdravstvo do izbora novog rukovodioca ZC. Lončar je tada zamislio da Dimitrijević, sa kolegom Slavišom Božićem (SNS), direktorom Doma zdravlja u Leskovcu, dođe u Vranje i spasi ono što se spasiti može dok sve lađe vranjskog zdravstva ne potonu. Preporučio ih je navodno kvalitetan i predan menadžerski rad u Leskovcu. U martu 2018. godije Dimitirjević je još jednom bio izaslanik ministra Lonačara u Vranju u vezi sa ispitivanjem tri nerazjašnjena slučaja smrti u vranjskom zdravstvu. Nekada je radio u Vranju i Bujanovcu kao lekar vojske.

Najnovije vesti