Negovateljica: Novi roman Mileta Kostića Dubnice

Nova knjiga Mileta Kostića Dubnice, pod naslovom Negovateljica, izašla je ovih dana iz štampe, u izdanju Udruženja književnika Vranja.

Ovaj Vranjanac, ali i Dubničanin (rođen je i živi u vranjskom selu Dubnica), poznat pre svega kao zavičajni pisac i pesnik, predstavlja se čitaocima svojom jedanaestom knjigom, kratkim romanom pisanim standardnim književnim jezikom, sa povremenim dijalozima u dijalektu (koga se Kostić tokom svog stvaralaštva, inače, pretežno držao).

Recenzentkinja Olivera Đorđević navodi da pred čitaocima "teče romaneskna priča, jasna kao planinski potok, katkad tiha, nekad hučna, miluje belutke, donosi dah juga, težački život i tugu odlaska i bede, ali i muku ostajanja u njoj.

"Ovim zanimljivim delom, pisac nastavlja svoju misiju da otrgne od zaborava događaje i situacije, ljudske sudbine, a dijalogom u dijalektu doprinosi boljem oslikavanju likova, njihovih osećanja i misli.

Slika svečanosti u Vranjskoj Banji, čuveni zvuk trube, pominjanje kade kraljice Drage, čine posebnu sociološku vrednost ovog kratkog romana, burne dinamike i tematike.

Zanimljiv fabularni tok čini odlazak mladića, koga je Valentina negovala u kolicima, na lečenje u Rusiju, dijalog na ruskom i simultani prevod na srpski.

Poseta Crkvi Svetog spasa usmerava čitaočevu intuiciju na spasonosnu mogućnost isceljenja, kojoj se grčevito svi nadaju i asocijativno povezuje sveti hram sa ljudskom nadom u zdravlje i spasenje", navela je Đorđević.

Promocija ovog kratkog romana u Vranju planira se za kraj novembra ili početak decembra.

Profil

Mile Kostić Dubnica rođen je 1951. godine u Dubnici kod Vranja. Osnovnu školu završio je u rodnoj Dubnici, a stolarski zanat u Vranju. Bio je dugo zaposlen kao hausmajstor u Gimnaziji Bora Stanković u Vranju. Piše poeziju, prozu, beleži mudre misli i peva narodne pesme. Više od četiri decenije bio je član vranjskog Kulturno-umetničkog društva Sevdah. Na svoje pesme komponuje muziku. Član je Udruženja književnika Vranja i više drugih književnih udruženja, te član Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije u Beogradu. Živi u Dubnici sa porodicom.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Milenkovićeva uskršnja čestitka »

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković čestitao je sugrađanima najradosniji hrišćanski praznik - Uskrs, saopšteno je i...

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...