Promocije knjiga: Sveljudski poj Mileta Kostića Dubnice FOTO/VIDEO

Mile Kostić Dubnica poseduje mnogo ljubavi za bližnje, za životinje, prirodu, on svojim stavovima jača versko i nacionalno osećanje ljudi, borac je za istinu i pravdu, za prave vrednosti i tradiciju, rekla je recenzentkinja Ana Mitić Stošić na promociji knjige "Tajna okačene sofre" Mileta Kostića Dubnice.

Ovaj Vranjanac, ali i Dubničanin (rođen je u selu Dubnica nadomak Vranja gde i danas živi) promovisao je desetu knjigu u svojoj spisateljskoj karijeri u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića.

"Teme njegovih pesama su svevremenske, univerzalne, on poručuje svima da je važno da volimo i uživamo u svim malim radostima koje život pruža.

To je jedan sveljudski poj", rekla je Mitić Stošić.

Zahvalivši se svima koji su pomogli u izdavanju knjige i organizaciji ove književne večeri, autor Mile Kostić Dubnica je publici kazivao stihove svojih pesama.

A neke od pesama pročitala je njegova unuka Anastasija Tomić.

Profesorka književnosti u vranjskoj gimnaziji Olivera Đorđević naglasila je da je Mile Kostić, osim što je živopisnim jezikom mnoge priče, poslovice i sudbine otrgao od zaborava, godinama radio i na očuvanju dijalekta vranjskog kraja.

"U Miletovim knjigama prepoznajem govor Pčinjskih seljaka, Moravaca, Dubničana koji na selu lakše uočavaju zakonitosti života", rekla je Đorđević.

U okviru programa nekoliko pesama otpevala je vokalna solistkinja Ivana Tasić Mitić, koja se opredelila za vranjske i jednu autorsku pesmu Mileta Kostića Dubnice, a na zahtev publike jednu svoju pesmu otpevao je i sam Kostić.

PROFIL

Mile Kostić Dubnica rođen je 1951. godine. Osnovnu školu završio je u rodnoj Dubnici, a stolarski zanat u Vranju. Bio je dugo zaposlen kao hausmajstor u Gimnaziji Bora Stanković u Vranju. Piše poeziju, beleži mudre misli i peva narodne pesme. Više od četiri decenije bio je član vranjskog Kulturno-umetničkog društva Sevdah. Na svoje pesme komponuje muziku. Član je Udruženja književnika Vranja i više drugih književnih udruženja, te član Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije u Beogradu. Živi i stvara u Dubnici nadomak Vranja.

Najnovije vesti