Nauka, tehnika i kultura Austrije pre Velikog rata u vranjskoj biblioteci (FOTO, VIDEO)

U godini kada obeležavamo 100 godina od Solunskog fronta i završetka Prvog svetskog rata, sećamo se svih stradalih junaka i vojskovođa koji su dali svoje živote za pobedu nad Centralnim silama.

Međutim, ono što se najčešće zaboravlja su mnogi umetnici, naučnici i književnici koji su živeli u ovom periodu velikih naučnih, tehnoloških i kulturnih dešavanja, periodu koji je promenio celokupan tadašnji svet.

Uravo zbog toga je Biblioteka Bora Stanković, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, organizovala izložbu u kojoj se govori o stanju u kulturi, nauci i tehnici Austrije pre rata, pre 1914. godine - rekao je na otvaranju izložbe "Bujno zatišje pred buru" u Vranju istoričar Nenad Stojiljković.

Ova izložba delo je autora Stefana Kucenbergera i otkriva, između ostalog, značajne ličnosti i događaje u Austriji uoči Velikog rata.

- Izložba govori o emancipaciji žena, o Jevrejima u Austriji, buđenju građanskog društva onakvog kakvo danas postoji - kazao je Stojiljković na otvaranju.

U retrospektivi se godine uoči Prvog svetskog rata često prikazuju kao zatišje pred buru.

Ali suprotno tom klišeu, Austrija je u to doba proživela uzbudljivu fazu, tokom koje je život u svim oblastima učinio poslednji krupan korak zakoračivši u modernu.

- Sigmund Frojd je istraživao nesvesno u našoj egzistenciji, žene su počele da se emancipuju, cionisti su se nadali državi Jevreja, muzika je napuštala temelje harmonije, dok se slikarstvo ubrzano oslobađalo od predmetnosti - kaže se u katalogu za izložbu.

Izložbu "Bujno zatišje pred buru" organizovali su Ambasada Austrije u Beogradu, Austrijski kulturni forum i Gradska biblioteka u Vranju.

Najnovije vesti