Naučni skup o slomu Jugoslavije: Anuliranje zločina nad Srbima

Vranje - Naučni skup o temi Razlozi, iskustva i posledice sloma Jugoslavije 1941. i 1991. godine, koji su organizovali Narodni muzej grada Leskovca, Institut za savremenu istoriju iz Beograda i Centar za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu, održan je u Leskovcu i Surdulici.

U radu skupa učestvovalo je tridesetak istoričara iz Srbije i Republike Srpske.

Prvom delu skupa u Leskovcu prisustvovali su episkopi vranjski i niški Pahomije i Arsenije.

Umesto mogućeg objedinjena srpskog naroda tokom 20. veka, najpre u državno pravnom, a potom u politčko-ekonomskom smislu, "stvorene su dve nesrećne jugoslovenske države u rasponu od 50 godina, kojima se zbog ideje integralnog jugoslovenstva, a zatim i koncepta bratstva i jedinstva potirao srpski nacionalni identitet", rekao je na skupu Vranjanac docent dr Dejan Antić sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

"Ove dve istorijske pojave, iako pet decenija vremenske distancirane jedne od druge, usledile su kao posledica sukobljenih geopolitičkih interesa velikih sila na jugoistoku Evrope.

Taj proces brutalne negacije identitetskog koda Srba, kao jedinog državnog naciona u južnoslovenskom korpusu naroda, svoj vrhunac doživeo je u komunističkoj Jugoslaviji u kojoj su sledbenici "titoizma" najpre fizički razračunavali sa građanskom elitom, a potom i sa srpskom kulturom, istorijom, verom i tradcijom", kazao je Antić.

On je dodao da su "anulirani masovni zločini počinjeni nad Srbima".

"Na srpskom etničkom prostoru podignute su veštačke granice u nakaradnim socijalističkim republikama, a posredstvom političkog inžinjeringa izmišljane su nove veštačke nacije sve s ciljem sprovođenja u delo odluka KPJ iz 1928. godine sa Drezdenskog kongresa“, rekao je između ostalog Antić.

Učesnici skupa su potom boravili u Surdulici gde je za vikend u hramu Svetog velikomučenika Georgija, episkop vranjski Pahomije, sa sveštenstvom Eparhije vranjske, na 87 godišnjicu ubistva služio parastos kralju Aleksandru Karađorđeviću, ubijenom u Marseju 1934. godine.

Učesnici skupa posetili su Spomen kosturnicu žrtava bugarskog terora tokom okupacije južne i Stare Srbije u Prvom svetskom ratu.

Podsećanja radi, na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC 2017. godine Sveti surdulički mučenici uvršteni su u diptih svetih.

Naučni skup je svečano zatvoren u parohijskoj sali u Surdulici.

Najnovije vesti