Nataši Dejanović nagrada Sedmog bijenala umetnika Vranja

Žiri Sedmog bijenala umetnika Vranja doneo je jednoglasnu odluku da se jedna novčana nagrada dodeli Nataši Dejanović Dimitrijević, doktoru likovnih umetnosti iz Vranja, za delo "Zidni zapisi".

- Pregledom svih prispelih radova na konkurs jednoglasno je odlučeno da doktor slikarstva Nataša Dejanović Dimitrijević svojim radom zavređuje ovogodišnju nagradu pošto se izdvaja angažovanjem, kontinuiranim radom i ozbiljnim pristupom slici i u idejnom i estetskom smislu, što je potpuno u duhu originalnog pristupa savremenom stvaralaštvu.

Izložena slika je njen metaforičan likovno-vizuelni odgovor na teme društvene stvarnosti oličene u pitanjima komunikacije i otuđenja među njudima u aktuelnim društvenim prilikama - kaže se u obrazloženju žirija.

Tročlani žiri radio je u sastavu Radoš Gačić, kustos istoričar umetnosti iz Gornjeg Milanovca, Milica Todorović, istoričar umetnosti i umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Zoran Najdić, akademski vajar.

PROFIL

Nataša Dejanović Dimitrijević rođena je 1979. godine u Vranju. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2004. godine, na slikarskom odseku. Magistrirala je na istom fakultetu 2008, a doktorirala na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu 2017. godine u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Izlagala je samostalno deset puta i na preko osamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na desetak međunarodnih likovnih kolonija. Dobitnica je nekoliko nagrada u oblasti slikarstva i mozaika. Radi kao profesorka na Visokoj školi za vaspitače u Bujanovcu. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a i AIMS-a.

Na izložbi ovogodišnjeg bijenala, koja će biti otvorena u petak 27. decembra u 19.30 časova u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju, biće izloženo 57 dela 33 autora.

Izložba ''Svi" se na početku (1984/85) održavala u organizaciji raznih institucija i entuzijasta.

REGIONALNI KARAKTER

Konkurs za ''Sedmi Bijenale umetnika Vranja 2019'', uz saglasnost brojnih umetnika i istoričara umetnosti, uz potrebu da ne nestane da ne stagnira, ove godine proširen je na sve umetnike iz zemalja u regionu, kao i iz drugih zemalja. Predstojeća izložba, navode organizatori, omogućiće da se na jednom mestu mogu videti raznolikost savremenih poetika, škola, pravaca i postupaka prilikom stvaranja jednog dela.

Da bi se održao kontinuitet ne samo kada je u pitanju ova, već druge likovne izložbe, deset godina kasnije otvorena je Galerija Narodnog muzeja Vranje, izložbom "SVI - likovni umetnici Vranja" 14. decembra 1995. godine.

Od tada ova izložba se realizuje u kontinuitetu prvo kao "Novogodišnji izložbeni salon" (1996-2006) svake godine, a od 2007. kao "Bijenale umetnika Vranja" svake druge.

Poslednja dva "Bijenala" su realizovana uz finasijsku projektnu podršku Grada Vranja i Ministarstva kulture i informisanja RS.

BIJENALE

"Bijenale umetnika Vranja" je kulturna manifestacija, jedina te vrste na prostoru krajnjeg juga Srbije. Bavi se likovnim stvaralaštvom umetnika Vranja i Pčinjskog okruga, odnosno stvaralaštvom umetnika koji su na bilo koji način vezani za Vranje. Organizuje se po pozivu i žiriranog je tipa. Selekciju radova obavlja tročlani žiri u čijem su sastavu eminentni poznavaoci iz oblasti likovne kritike, istorije umetnosti, likovne umetnosti i dr, koji svojim imenom i ostvarenjima u svojoj struci doprinose kvalitetu izložbe. Koncepcija je osmišljena kao opšti pregled najnovijih umetničkih ostvarenja umetnika koji žive i rade na području Vranja ili su tu rođeni, nekada živeli i sl. Bez generacijskih, stilskih i tematskih određenja pruža verodostojan pogled na stvaralaštvo lokalne umetničke sredine i predstavlja svojevsrsno uporište i podsticaj savremenim likovnim stvaraocima iz Vranja, a takođe doprinosi socijalizaciji umetnosti i vidljivosti umetničkog centra na jugu Srbije.

- Ova izložba bi mogla da postigne i jedan viši, međunarodni nivo, po ugledu na manifestacije sličnog karaktera u drugim gradovima, ne samo zato što bi takva koncepcija omogućila vranjskoj publici, javnosti, uvid u u kretanje savremene likovne scene u najširem smislu, već i zato što je Vranje grad koji poseduje etablirane umetnike, poznate po svom stvaralaštvu, čija dela pulsiraju prepoznatljivim senzibilitetom, te samim tim pripadaju ne samo lokalnoj smotri, već doprinose praćenju heterogenih pojava i dešavanja uopšte na srpskoj likovnoj sceni. Njihovo postojanje verifikuje i slikovito dokumentuje da u gradovima izvan velikih centara postoje umetnici koji nisu samo pasivni svedoci već su i akteri prromena u životu i umetnosti i važan su deo slagalice koja upotpunjuje razuđenu likovnu scenu ovog vremena - navode organizatori.

Najnovije vesti