Još jedna cigla u zidnom zapisu Nataše Dejanović FOTO/VIDEO

Iako slike Vranjanke Nataše Dejanović Dimitrijević počivaju na primeni leksike apstraktne umetnosti, generalni utisak koji konzument ima posmatrajući ih je da su one zapravo likovno razrađena faktografija iz neposrednog okruženja - napisala je u recenziji likovni kritičar Milica Todorović.

Natašine slike su od utorka uveče pred Vranjancima i mogu ih pogledati u okviru izložbe koja nosi naziv "Zidni zapisi".

Citirajući izvode Milice Todorović iz kataloga Mirjana Jovanović, kustos Galerije Narodnog muzeja u Vranju, gde je izložba i otvorena, kazala je da su "Zidni zapisi" izložba kojom je Dejanovićeva doktorirala na Fakultetu savremene umetnosti u Beogradu.

- Svet njene slike je duboko iskren i ličan, a opet blizak svačijem iskustvu pogotovo u sadašnjim uslovima kada smo svedoci nemog propadanja brojnih napuštenih kuća u gradskim i posebno seoskim sredinama, na čijim zidovima pojedinci ispisuju svoje zapise.

Kroz metaforu o zidu, na likovno ubedljiv i rafiniran način Nataša Dejanović Dimitrijević stvara slike koje imaju konotaciju vanvremenske dokumentarnosti i svojevstan su most između sveta u kome živimo i onog u kojem se živelo.

U kontekstu njenih slika iščitavamo svest o potrebi preispitivanja postojećeg stanja i obnovi humanističkog načela - navela je Jovanovićeva.

Makar i letimično pretraživanje istorije civilizacije jasno nas upućuje na zaključak da je slikovni ili likovni zapis na zidu hiljadama godina bio sredstvo komunikacije, dodaje se u kataloškoj "kritici".

- Primere "ostavljanja poruka" različitih sadržina i namene upućenih pojedincu, grupi, različitim božanstvima ili svevišnjem nalazimo svuda - od praistorijskih pećina, preko antičkih palata i srednjovekovnih manastira do renesansnih i baroknih katedrala.

Moderno doba kroz tzv. uličnu umetnost i grafite koristi zid za ispisivanje poruka lične prirode, ali i za izražavanje bunta, otpora, političkog ili socijalnog stava.

Sam kraj veka je sa pojavom interneta Mekluanovu teoriju o svetu kao globalnom selu pretvorio u stvarnost.

Brojne društvene mreže i čet servisi učinili su da svako od nas putem "svog zida" može da komunicira s kim god poželi.

Ali, kako sama umetnica kaže, "internet je danas prozor u svet, ali je takođe i zid među ljudima" - navodi se u katalogu.

Autorka je na otvaranju otkrila da ove godine obeležava lep jubilej - petnaest godina likovnog stvaralaštva.

- Drago mi je da baš u ovoj godini mogu da se predstavim svojoj, vranjskoj publici - kazala je Dejanovićeva.

PROFIL

Nataša Dejanović Dimitrijević rođena je 1979. godine u Vranju. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2004. godine, na slikarskom odseku. Magistrirala je na istom fakultetu 2008, a doktorirala na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu 2017. godine u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Izlagala je pre ove izložbe samostalno devet puta i na preko osamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na desetak međunarodnih likovnih kolonija. Dobitnica je nekoliko nagrada u oblasti slikarstva i mozaika. Radi kao profesorka na Visokoj školi za vaspitače u Bujanovcu. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a i AIMS-a.

Najnovije vesti