Imširović uoči Piano Summer-a: Vranje je kulturni centar Evrope (VIDEO)

Vranje jeste mali grad, ali grad velikog srca i to su prepoznali svi gosti festivala Piano summer proteklih godina i zato rado dolaze ovde - rekao je u ponedeljak u Vranju umetnički direktor jednog od najeminentnijih evropskih festivala klasične muzike Zoran Imširović.

- Netipično je da ovako malo mesto bude domaćin tako velikog festivala, ali autentična, iskrena i gostoprimljiva atmosfera je upravo to što umetnike, koji su inače naučili da nastupaju na velikim binama, privlači da dođu ovde.

Ove godine obeležavamo jedan veoma značajan datum, sto godina od smrti velikog francuskog kompozitora Kloda Debisija i upravo će ceo program biti tome podređen.

Inače je naš festival jedan od retkih u Evropi koji se posvetio ovom francuskom autoru - rekao je Imširović na konferenciji za medije, najavljujući festivalski program.

Imširović je izrazio veliku zahvalnost Gradu i rekao da bez njihove pomoći ovaj projekat ne bi mogao da se realizuje.

- Postoji dobra saradnja sa lokalnom zajednicom i zbog toga mi je veoma drago - rekao je Imširović.

On je dodao da se za razliku od prethodnih godina, ovogodišnji Piano summer skoncentrisao samo na koncertni deo i nastupe.

- Iz organizacionih i finansijskih razloga, festival ove godine traje kraće nego prethodnih godina.

Izostala je podrška Ministarstva kulture i zbog toga smo morali da se organizujemo tako - istakao je Imširović.

- Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo biti u prilici da ugostimo vrhunske umetnike, a našim sugrađanima, ljubiteljima ovog muzičkog žanra, pružimo priliku da uživaju u bogatom kulturnom programu.

Stalo nam je da ovaj festival postane tradicionalan, jer daje veliki doprinos kulturnom životu Vranja, ali i celog Pčinjskog okruga - rekla je gradska većnica za kulturu Zorica Jović.

Vranje će od 1. do 6. avgusta biti u znaku tradicionalnog Međunarodnog festivala klasične muzike „Piano summer“, koji se održava petu godinu zaredom i koji će okupiti svetski priznate instrumentaliste.

Piano Summer u svojoj petoj ediciji obeležava jedan važan muzički jubilej, 100 godina od smrti najistaknutinijeg predstavnika impresionizma u muzici, velikog francuskog kompozitora Kloda Debisija.

- Uz moto ovogodišnjeg festivala “Šta je video zapadni vetar...”, želimo da publiku u Vranju povedemo na svojevrsno muzičko putovanje.

Tako će ljubitelji muzike imati priliku da, uz svakodnevne koncerte i kroz niz predavanja posvećenih Klodu Debisiju, bolje upoznaju stvaralački opus ovog kompozitora – navode organizatori u najavi festivala.

Posebna privilegija za vranjsku publiku biće prilika da uživaju u interpretacijama umetnika izvedenih na koncertnom klaviru marke Steingraeber, instrumentu nadaleko poznatom po svom plemenitom zvuku koji je svojevremeno oduševljavao Lista, Vagnera i mnoge druge.

- Niz vrhunskih koncerata sa slobodnim ulazom predstavlja jedinstven poklon građanima Vranja i Srbije, čiji odziv i masovnost sa više od sedam hiljada posetilaca svake godine, pokazuju da vrhunski kulturni događaj s lakoćom pronalazi publiku i u manjim gradovima naše zemlje – kažu organizatori festivala.

Prvorazredni kulturni i umetnički događaj u jugoistočnoj Evropi u Domu vojske u Vranju 1. avgusta u 20 časova otvoriće umetnički direktor festivala, pijanista Zoran Imširović iz Nemačke.

Na festivalu, vranjska publika biće u prilici da čuje kompozicije Šopena, Šumana, Stravinskog, Prokofieva.

Ulaz je, kao i svake godine, besplatan, a koncerti će biti održani u Domu vojske sa početkom u 20 časova.

Progam festivala možete pogledati OVDE.

Najnovije vesti