Narodna stranka Vladi: Otvoriti konzulat Mađarske u Vranju

Iz Gradskog odbora Narodne stranke u Vranju saopšteno je da je da su vranjski "narodnjaci" Vladi Srbije uputili inicijativu za otvaranje mađarskog konzulata u Vranju.

- Kako je na minulim izborima Savez vojvođanskih Mađara na teritoriji grada Vranja ostvario fantastičan rezultat od 1.265 glasova ili nešto više od 3 odsto, i time zauzeo ubedljivo treće mesto odmah iza SNS i SPS, svi mi Vranjanci smo došli do saznanja da na teritoriji grada Vranja živi značajan broj pripadnika mađarske nacionalnosti.

S tim u vezi, a s obzirom da Narodna stranka vodi podjednaku brigu za sve građane Srbije bez obzira koje nacionalne ili verske pripadnosti oni bili, Gradski odbor NS Vranje je Vladi uputio inicijativu za otvaranje konzulata Republike Mađarske u Vranju, s tim da konzulat ima ispostavu, tj. kancelariju u selu Neradovac, kao najvećem uporištu Mađara u Vranju.

Otvaranje konzulata Republike Mađarske u Vranju bi umnogome olakšao život našim sugrađanima mađarske nacionalnosti, s obzirom na ti da ne bi morali da prelaze 360 kilometar u jednom pravcu do ambasade u Beogradu radi obavljanja svih administrativnih i drugih poslova, kao i ostvarivanje lakše i brže komunikacije sa maticom.

Gradski odbor Narodne stranke Vranje apeluje na Vladu Srbije da ovu inicijativu uzme u obzir i omogući našim dragim sugrađanima mađarske nacionalnosti sva prava koja kao pripadnici manjinske zajednice u Srbiji uživaju - navodi se u saopstenju GrO NS Vranje.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je na parlamentarnim izborima u Vranju osvojio treće mesto po broju glasova, nakon što je 1.265 glasača podržalo tu listu.

Za SVM je, navodno, glasalo čitavo selo Neradovac kod Vranja.

Najnovije vesti