Naprednjaci u Preševu čekaju poziv za ulazak u vlast

Vranje - Šef Srpske napredne stranke (SNS) u Preševu Branko Trajković izjavio je nakon okončanih izbora u ovoj opštini da je blok srpskih stranaka okupljenih oko SNS "voljan da sarađuje sa svima" u vezi sa uspostavljanjem lokalne vlasti, objavile su Bujanovačke.

On je naglasio da se Srpska lista, pored sigurna dva, "još uvek nada i trećem" odborničkom mandatu, dodavši da će se "izbori poništiti na jednom biračkom mestu".

- Mi ne isključujemo bilo koju stranku; ko god da nas pozove voljni smo da sarađujemo sa svima - kazao je Trajković.

Alternativa za promene Šćiprima Arifija, do decembra predsednika opštine Preševo, sa 14 osvojenih mandata pobednik je izbora održanih 28. marta.

Preostale četiri albanske liste, do izbora opozicione stranke, osvojile su većinu u lokalnom parlamentu sa 38 odborničkih mesta.

Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe osvojila je 9, Partija za demokratsko delovanje (PDD), narodnog poslanika Šaipa Kamberija 7, Pokret za reforme 5 mandata i Demokratska unija Albanaca 1.

Arifi, međutim, smatra da rezultati izbora jasno pokazuju volju građana.

- Alternativa za promene sa 14 osvojenih mandata ubedljivo je pobedila na izborima, a građani koji podržavaju našu političku opciju iskazali su jasnu želju da se održi kontinuitet vlasti - izjavio je Arifi za Radio Slobodna Evropa.

DPA je osvojio 9 odborničkih mesta, a lider te partije Ragmi Mustafa rekao da je prerano za odgovore sa kim će formirati vlast, te da treba sačekati "dok se ne razmotre svi aspekti novonastale situacije”.

Na pitanje o eventualnom ulasku u buduću vladajuću koaliciju odbornika Srpske liste, Mustafa je odgovorio da "ne veruje" u takvu mogućnost.

- Oni su se opredelili i pobratimili sa Alternativom i ovom prilikom poželeću uspeh Alternativi i Srpskoj listi u opozicionom delovanju - rekao je MUstafa za RSE.

Iz Kamberijevog PDD-a se nisu izjašnjavali o mogućnosti da formiraju vlast sa Alternativom i SNS.

Najnovije vesti