Najbolji đaci iz tri višenacionalne opštine sa juga u poseti Beogradu

Najbolji učenici šestog razreda osnovnih škola iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, njih 142, za uspeh u školi nagrađeni su dvodnevnom posetom Beogradu.

Plovili su Dunavom, obišli Kalemegdan, Zoološki vrt i vraćaju se kući s puno lepih utisaka, javlja RTS.

Mnogo toga su u prestonici videli, ali najjači utisak im je ostavila plovidba beogradskim rekama koja je bila i svojevrstan čas istorije.

- Prvi put sam u Beogradu i prvi put plovim, mnogo je lepo, mnogo mi se dopada i nadam se da ću opet doći - rekla je Sanja Serafimović.

Bojanu Filipoviću iz Medveđe najviše se dopao Kalemegdan.

- S drugarima smo došli u Beograd da posetim ovaj istorijski grad, ovaj grad je ostavio na mene lepe utiske s lepom prirodom.

Želim da ponovo dođem - kazao je Urim Musliu.

Većina đaka prvi put je bila u Beogradu.

- Nadam se da će ovo prerasti u jednu tradiciju i da će svi dobri učenici imati priliku da upoznaju Beograd i ovu našu lepu zemlju - rekao je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Andrea Oricio, šef misije OEBS-a u Srbiji, kazao je da često putuje na jug Srbije i do sada je bio u većini škola iz kojih su ovi đaci.

- Smatram da je jedna velika vrednost putovanje i da se najmlađi sretnu, razmene i skustva i razgovaraju - rekao je Oricio.

- Ovo je jedna prilika ne samo da vide Beograd već i da bolje razumeju mnoge stvari, da se više druže i da pošaljemo poruku, da zajedno možemo sve - rekla je Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ova deca su najbolji đaci u njihovim školama.

Izbarali su pravi put, kažu u EU i obećavaju podršku.

- EU u saradnji sa Srbijom je napravila korake ka razvoju zemlje u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, izgradnje puteva.

Kada porastete, vi ćete imati korist od svega toga.

Obrazovanje je ključna tačka u razvoju mladih širom sveta.

Sa republičkim institucijama i sa predstvanicima na lokalu – u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, činimo sve kako bi vama bilo bolje - rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Na ovom putovanju naučili su i ponešto što nisu znali o prestonici, upoznali nove drugare, videli znamenitosti koje su do sada gledali samo na televiziji.

Najnovije vesti