Najavljeno obeležavanje dana Svetih surduličkih mučenika

Vranje - Obeležavanje manifestacije Sveti surdulički mučenici, u organizaciji Eparhije vranjske, biće upriličeno u subotu i nedelju 28. i 29. maja u Surdulici.

Najpre će u subotu u Hramu Svetog velikomučenika Georgija od 17 sati početi praznično bdenije, potom će u Surduličkom kulturnom centru od 19 časova biti održana Svečana akademija, dok će u 20 sati uslediti otvaranje izložbe Sveti Vikentije - Mitropolit skopski.

U nedelju 29. maja od 9 časova biće održana sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Surdulici.

Istog dana od 10.30 časova planirana je litija do Duboke doline, stratišta iz Prvog svetskog rata i postavljanje spomen obeležja na tom mestu.

Od 12 časova uslediće Slavska trpeza kod Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Surdulici, saopšteno je iz Eparhije vranjske.

Sveti mučenici surdulički

U toku Prvog Svetskog rata bugarski okupatori učinili su velike zločine na prostoru Surdulice i okoline. Procenjuje se da je ubijeno između 4.000 i 6.000 Srba, čije su kosti rasute na više stratišta u Surdulici i okolini. Njima u spomen 1924. godine podignuta je spomen-kosturnica u kojoj su pohranjene kosti surduličkih mučenika. Osvećenje spomen-kosturnice obavio je Patrijarh srpski Dimitrije, a činu osvećenja prisustvovao je kralj Aleksandar Karađorđević sa Vladom Kraljevine Jugoslavije. Bugarski okupatori su ponovo 1943. godine učinili nove zločine, kako na živima, tako i na mrtvim mučenicima, srušivši spomen-kosturnicu i rasejavši kosti surduličkih mučenika po okolini Surdulice. Kosti su bile rasute sve do 2004. godine kada je otpočela, a 2008. godine završena obnova spomen-kosturnice.

"Po Božjem promislu, na starom surduličkom groblju, kod crkve Svetog Pantelejmona u Donjem Romanovcu, pronađen je deo zemnih ostataka surduličkih mučenika i oni su 2010. godine premešteni da počivaju u spomen-kosturnici. Na predlog episkopa Pahomija, Sveti Arhijerejski Sabor SPC je maja 2017. godine, na svom redovnom zasedanju, proglasio surduličke mučenike za nove svetitelje i upisao ih u kalendar svetih. Njihov dan se obeležava 16. maja (po starom)/29.maja (po novom kalendaru)", navode iz Eparhije vranjske.

Najnovije vesti