Najavljeni Borini pozorišni dani: Od oktobra međunarodni festival VIDEO

Borini pozorišni dani u Vranju, osim dva najznačajnija pozorišna festivala - Sterijinog pozorja i BITEF, spada u red onih koji bi trebalo da dobiju najveći novac od ministarstva za realizaciju programa, ali sigurno ne 800.000 dinara koliko je ove godine odvojeno iz budžeta države, izjavio je u ponedeljak u Vranju na konferenciji za medije selektor festivala Slobodan Savić.

"Utoliko pre se zahvaljujem gradonačelniku Slobodanu Milenković i organizacionom odboru festivala što su podržali ovaj festival i ideju da on od ove godine ima međunarodni karakter i da se podigne budžet za predstave.

Zbog toga im odajem priznanje, pre svega zbog razumevanja za potrebe kulture i ovog festivala.

Ovaj festival već ima svoje mesto među festivalima, a sada sa međunaordnim karakterom postaje još značajniji", kazao je Savić.

Četrdeset treći Borini pozorišni dani, naglasio je Savić, održaće se u oktobru ove godine u vranjskom Pozorištu Bora Stanković, pod sloganom Pozorište u traumatizovanom društvu, dodao je on.

Gradonačelnika Vranja Slobodan Milenković potencirao je međunarodni karakter festivala, što je slučaj prvi put, i posebno činjenicu da je lokalna samouprava za organizaciju festivala izdvojila 7 miliona dinara.

"Na godišnjem nivou grad za funkcionisanje pozorišta izdvaja oko 60 miliona dinara.

Ovom prilikom želim da čestitam direktoru teatra, celom ansamblu i selektoru što smo svi zajedno uspeli da realizujemo zamisao o podizanju festivala za još lestvicu više.

Vranjskoj publici želim da u oktobru uživa u najboljim ostvarenjima pozorišnih poslenika iz zemlje i okruženja", kazao je Milenković.

Program festivala

Za festivalske nagrade takmičiće se predstave:

- Kod večite slavine (Momčilo Nastasijević, režija Sonja Petrović), Srpsko narodno pozorište i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad (22. oktobar)

- Ričard Treći (Viljem Šekspir, režija Dejan Projkovski), Novosadsko pozorište Ujvideki sinhaz (23. oktobar)

- Naš razred (Tadeuš Slobođanek, režija Tatjana Mandić Rigonat), Narodno pozorište u Beogradu (24. oktobar)

- Neprijatelj naroda (Henrik Ibzen, režija Nina Nikolić), Makedonski narodni teatar Skoplje (25. oktobar)

- Realisti (Jure Karas, režija Matko Raguž), Teatar Egzit iz Zagreba (26. oktobar)

- Ptice (Aristofan, režija Kokan Mladenović), Pozorište Čiki Gergej iz Temišvara (27. oktobar)

U revijalnom delu festivala najpre će uoči početka, na dan pozorišta 21. oktobra ansambl vranjskog teatra premijerno izvesti predstavu Kanjec filjma, prema delu vranjske književnice Vere Cenić (dramatizacija Tijana Grumić, režija Jug Đorđević). A, poslednje večeri, biće izvedeno ostvarenje Šta će biti sa svima nama (Fedor Šili, Boris Liješević) koju će u čast nagrađenih izvesti glumci Narodnog pozorišta Toša Jovanović u Zrenjaninu.

Nenad Jović, direktor Pozorišta Bora Stanković u Vranju koje je dugogodišnji domaćin festivala, rekao je da mu je posebno drago da organizacioni odbor i vraanjski taeatar uspevaju da iz godine u godinu ostvaruju cilj koji je zacrtan nakon obnove pozorišne zgrade 2019 - da festival stalno napreduje.

"Potvrda toga je međunarodni karakter festivala od ove godine.

Siguran sam da će vranjska publika uživati u vrhunskim pozorišnim festivalima i ubeđen da će Vranje u toj nedelji oktobra biti centar kulturoloških zbivanja u Srbiji", rekao je Jović.

Savić: Bruka komisije ministarstva

Selektor festivala Slobodan Savić mišljenja je da se komisija Ministarstva kulture "ozbiljno obrukala" kada je za pozorišni festival ovog ranga odobrila "samo 800.000 dinara".

"Da ne upotrebim neku težu reč, ali imali su pred sobom selekciju festivala od prošle i pretprošle godine, reprezentativne kataloge, kao i ovogodišnju selekciju koja ima je poslata. Ishod pokazuje da je to ili nestručna komisija, ili su bili zlonamerni. Kriterijum za dodelu novca mora biti ono što umetnički rukovodlac festivala ili matičnog pozorišta pošalje komisiji. Jasno im je bilo da od ove godine radimo i međunarodnu selekciju i malo je reći da sam ljut što to nije uvaženo", rekao je Savić.

Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac Pozorišta Bora Stanković, kazao je pred okupljenim novinarima da se vranjski festival "ozbiljno pozicionirao na mapi" festivala Srbije.

"Veliko mi je zadovoljstvo da će se naša predstava, koju pripremamo za revijalni deo i koja će otvoriti festival, apsolutno uklopiti u slogan festivala", kazao je Jovanović.

Festivalske nagrade

Na koncu ovogodišnjeg festivala biće dodeljene pre dve godine ustanovljene nagrade sa imenom "Borisav Stanković" i to u pet klategorija: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu. Peta će biti nagrada publike koja nosi ime "Radoslav Radivojević", po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču festivala.

Najnovije vesti