Najavljen trodnevni međunarodni naučni skup o Svetom Kralju Milutinu

Međunarodni naučni skup Sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina svečano će biti otvoren u Manastiru Gračanica 23. septembra, rečeno je u ponedeljak na konferenciji za medije u sedištu Eparhije u Vranju.

Na otvaranju u Gračanici planiarane su pozdravne reči episkopa raško-prizrenskog Teodosija i episkopa vranjskog Pahomija.

Svečanu besedu o temi "Kralj Milutin, Sveti kralj – Sedam vekova od upokojenja" imaće prof. dr Vlada Stanković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, a govoriće takođe lokalni i državni predstavnici.

Radni deo Međunarodnog naučnog skupa, koji će moći da se prati putem video-linka, uslediće naredna dva dana - 24. i 25. septembra u Manastiru Prepodobni Prohor Pčinjski.

Prvog dana pozdravnu reč imaće episkop Pahomije, a svečanu besedu o temi "Sveti kralj Milutin - Svetlost koja spaja" njegova ekselencija, ambasador Srbije u Bugarskoj doc. dr Željko Jović.

Na dvodnevnom skupu u Prohoru svoje radove o Svetom kralju Milutinu, obnovitelju Manastira Sveto Prohor Pčinjski, a povodom sedam vekova od njegoovg upokojenja, izlagaće naučni radnici sa univerziteta i drugih istitucija iz Srbije, Grčke, Nemačke, Francuske, Crne Gore i Republike Srpske.

Tokom dvodnevnog naučnog skupa preko trideset izlagača sagledaće lik i delo Svetog kralja Milutina, čime će se rasvetliti brojne teme i teze sa stanovišta istoriografije, arheologije, žitijine književnosti, teologije, ikonografije, leksikologije, diplomatije i drugih multidisciplinarnih viđenja lika Svetog kralja, jednog od najvećih ktitora u Srbiji.

Očekuje se da će se u dogledno vreme pojaviti zbornik radova sa ovog naučnog skupa.

UČESNICI

Među učesnicima trodnevnog skupa biće prof. dr Vlada Stanković, prof. dr Dragiša Bojović, prof. dr Atanasios Atanasiadis, prof. dr Radivoj Radić, prof. dr Jelena Erdeljan, prof. dr Tatjana Subotin Golubović, dr Ivica Živković, protojerej-stavrofor Nebojša Stojadinović, prof dr Aleksandra Kostić Tmušić, dr Radovan Pilipović, prof. dr Boško Branković, prof. dr Dragoljub Marjanović, prof. Kristijan Rafensperger, prof. Alis Izabela Salivan, dr Ružica Ljevuškina, dr Zoran Nedeljković, prof. dr Aranđel Smiljanić, Svetlana Smolčić Makuljević, Vasilj Jovović i drugi.

"Eparhija vranjska ovim naučnim skupom nastavlja započeto obeležavanje značajnih jubileja, među kojima je 950 godina Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

To dvogodišnje obeležavanje praćeno je mnogobrojnim manifestacijama, naučnim skupovima, izložbama ikona, svečanom akademijom, bogatim prigodnim izdavaštvom, objavljivanjem relikvija, kao i utvrđivanjem nagrada i priznanja posvećenim Prepodobnom Prohoru Pčinjskom i prepodobnom Justinu Ćelijskom i Vranjskom.

Sve to biće predstavljeno na promociji zbornika, a povodom slave Prepodobnog Prohora Pčinjskog početkom novembra ove godine", saopšteno je iz Eparhije vranjske.

Međunarodni skup u Gračanici i Prohoru Pčinjskom biće održan u organizaciji Eparhije vranjske i Eparhije raško-prizrenske, Centra za vizantijske i slovenske studije Univerziteta u Nišu i Katedre i seminara za vizantologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Najnovije vesti