Nagrada mladim Vranjancima za dokumentarac o kulturnom aktivizmu

Grupa mladih građanskih aktivista iz Vranja autorski je stala iza kratkometražnog dokumentarnog filma koji se plasirao među tri najbolja, a potom osvojio i prvo mesto na filmskom takmičenju Shoot by Youth, u organizaciji nemačke provincije Baden-Wurttemberg i nekoliko organizacija koje se bave razvijanjem aktivizma i kulture u gradovima dunavskog regiona.

Petoro mladih Vranjanaca - Danijel Jančić, Vuk Mladenović, Radomir Arsić, Marija Mitić i Andrej Stojanović - okupljenih pod imenom Viridi, snimili su kratkometražni dokumentarni film pod imenom Vrane (dostupan je za gledanje na kraj ovog teksta), u kojem pričaju dokumentarnu filmsku priču o problemima nezainteresovanosti mladih u Vranju za kulturu i politiku.

Film traje pet minuta i pored kadrova iz različitih upečatljivih delova grada i izvanredne autorske muzike sadrži intervjue sa građanima Vranja koji su govorili o razlozima zašto je situacija mladih u Vranju takva kakva jeste.

Film je snimljen pre četiri meseca, a samo snimanje trajalo je tri dana.

"Osvojili smo pobedničko mesto na takmičenju i kao nagradu od 500 evra za reazlizaciju projekata koji bi trebalo da pomognu rešavanju problema mladih u gradu.

Sadržaji u sklopu projekta, realizovani u prethodna dva meseca, bili su odlično posećeni i ostvarili su znatno bolje rezultate od očekivanih", navodi za Vranje News jedan od autora Vuk Mladenović, koji je za film uradio i originalnu autorsku muziku.

Na tribinama o pitanjima mladih na lokalu, ali u i širom Srbije učestvovali su Vranjanci Mihajlo Stanković, Stevan Petković i Mihajlo Stojković.

"Sa više od 50 prisutnih, pretežno onih od 15 do 25 godina, govorili smo o tome zašto se mladi ne bave politikom, šta je potrebno Vranju da bi se kulturološki razvilo i kako da probaju da naprave promene u lokalnoj zajednici.

Kreativne radionice su takođe bile odlično posećene.

Imali smo dva gosta predavača - Nikolu Blagojevića iz Pirota i Nemanju Stojkovića Blekija iz Vranja.

Mladi Vranjanci imali su priliku da nauče ponešto o pisanju poezije, bavljenju književnošću i kreativnim procesima koji stoje iza pisanja zbirki i pojedinačnih dela.

Oni zainteresovani pisali su svoje pesme koje su kasnije mogli da pročitaju na književnom druženju u lokalnom pabu", navodi Vuk.

U međuvremenu, broj članova se proširio i to je, nadovezuje se jedan od organizatora Andrej Stojanović, "omogućilo veću efektivnost celog projekta".

"Najzaslužniji članovi, pored već navedenih, bili su Selena Kostakiev, Uroš Malinović, Ljubica Pavlović i Anastasija Ristić.

Sada kada je sve gotovo možemo da kažemo da smo više nego zadovoljni odzivom i učešćem u projektu.

U narednom periodu ćemo se potruditi da nastavimo istim intenzitetom i polako ali sigurno izađemo iz dekadencije kulture, ne samo u Vranju već nadamo se i u drugim gradovima Srbije.

Bavićemo se našim online portalom, a nakon završetka praznika nastvićemo sa aktivnostima za mlade", navodi Andrej.

U nastavku možete pogledati nagrađeni film.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...