Nabavljeno vozilo za potrebe Komrada u sklopu projekta udruženja Reload

Organizacija Reload nabavila je specijalizovano vozilo - trocikl za potrebe Javnog komunalnog preduzeća Komrad Vranje, saopšteno je iz ove organizacije.

JKP Komrad će ovo vozilo koristiti za obavljanje svoje delatnosti na nepristupačnom terenu, gde su dosad bile otežane intervencije radnika Javne higijene i Gradskog zelenila.

U okviru istog projekta realizuje se edukacija u dve srednje škole - Medicinskoj školi Dr Izabel Emsli Haton i Gimnaziji Bora Stanković.

"Kroz program edukacije obuhvaćena su predavanja o temama Upravljanje otpadom i Zaštita biodiverziteta, kao prepoznatim prioritetima u unapređenju zaštite prirodnih dobara.

Cilj edukacije je povećanje nivoa svesti kod učenika, čime se stvara podloga za buduće akcije i održivo upravljanje otpadom.

Edukaciju sprovode stručnjaci sa visokim obrazovanjem i iskustvom u navedenim oblastima", navode iz Reload-a.

Izrađen je i veb sajt putem kojeg se građani mogu informisati o aktivnostima koje su podržane od Ministarstva zaštite životne sredine.

"Ovim putem apelujemo na građane da odgovorno postupaju sa otpadom i odlažu ga na adekvatan način.

Zbog sve većih količina nepravilno odloženog otpada i njegovog uticaja na okolinu, otpad se smatra jednim od najznačajnijih ekoloških problema savremenog sveta.

U Republici Srbiji zakonom su uređeni tokovi svih kategorija otpada u skladu sa evropskim regulativama, koje su obavezujuće prvenstveno u pogledu smanjenja količine odloženog otpada.

Do rezultata u smanjenju količina odloženog otpada može se doći jačanjem kapaciteta javnih komunalnih preduzeća u pogledu opreme i mehanizacije, i zajedničkim naporima svih članova društva u sticanju navika za pravilno odlaganje otpada kako bi on mogao biti iskorišćen kao sirovina.

Sticanje dobrih navika podrazumeva kontinuiranu edukaciju i promovisanje rezultata iste.

Ovaj projekat predstavlja odličan primer međusektorske saradnje, odnosno saradnje Udruženja građana Reload, koje deluje u domenu održivog razvoja, i privrede - JKP Komrad u Vranju, koje ima ulogu partnera u projektu", dodaje se u saopštenju.

Projekat Reload-a realizuje se pod nazivom Unapređenje zaštite prirodnih dobara efikasnijim upravljanjem otpadom, koji podrazumeva edukacije, kampanju i nabavku opreme u domenu ekologije.

Projekat su finansijski podržali Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i JKP Komrad.

Komentari

Ha ha trotl bradrs

Da bi se pravilno odlagao otpad potrebno je da se postave podzemni kontejneri na vise mesta u gradu. Eto naprimer na uglu ulice kolubarske i Braca Jerkovic pored kasarine donje postoji jedno trouglasto ostrvo koje nicemu ne sluzi. Tu bi mogli postaviti podzemne konterjnere sto je nekoliko puta pisano gradonacelnku na email ali od toga nista nije uradjno. Smatram da bi tu moglo pod hitno da se postave kontejneri

Najnovije vesti