Na granici zaplenjen kilogram zlata (FOTO)

Carinici su u saradnji sa policijom na izlaznoj strani graničnog prelaza Gradina, u dva odvojena prekršaja, sprečili krijumčarenje više od kilograma zlatnog nakita, saopštava Uprava carina.

- Kada je na red za carinsku kontrolu stigao „porše“ belgijskih registarskih oznaka, putnici, bračni par i dvoje dece, svi državljani Belgije turskog porekla, na pitanje da li imaju nešto da prijave, odgovorili su odrečno.

Carinici su ipak odlučili da detaljno pregledaju automobil, prtljag i putnike.

Tada su među ličnim stvarima putnice i u prtljagu, koji se nalazio u gepeku, pronašli kutijice i vrećice sa zlatnim nakitom - navode iz Carine.

Reč je o više od kilograma zlatnog nakita, među kojim je bilo 8 ogrlica teških gotovo 550 grama, 4 narukvice od oko 330 grama, 2 prstena i 23 zlatnika različite veličine i gramaže od ukupne težine od preko 170 grama, čija je vrednost gotovo tri i po miliona dinara.

Јoš jedan prekršaj na Gradini otkriven je prilikom kontrole „mercedesa“ nemačkih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica nemačkih državljana turskog porekla.

- Na pitanje carinskih službenika da li imaju nešto da prijave, odgovor je glasio da imaju samo lični prtljag.

Međutim, detaljan pregled demantovao je njihove reči kada je u džepu šorca, koji je suvozač nosio na sebi, pronađeno 12.000 evra.

Potom je i prtljagu 40-godišnjeg vozača otkrivene neprijavljen novac u iznosu od 51.000 evra.

Interesantno je da su novčanice u apoenima po 500 evra bile sakrivene tako što su prethodno bile umotane u foliju, pa zašivene u postave tri jakne.

Kako novac nisu prijavili, putnicima je, svakom pojedinačno, vraćen iznos od po 10.000 evra, dok je ostatak od 43.000 evra zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Najnovije vesti