Otkriveno zlato na granici (FOTO)

Carinici su u saradnji sa policijom, na izlaznoj strani graničnog prelaza Gradina, zaplenili zlatnu polugu, koja vredi više od 2 miliona dinara, kao i 15.500 neprijavljenih evra.

Prekršaj je otkriven u „volvu“ nemačkih registarskih oznaka, za čijim volanom se nalazio 53-godišnji turski državljanin sa boravištem u Nemačkoj, saopštava Uprava carina.

- Na pitanje carinskih službenika da li ima nešto da prijavi, putnik je odgovorio da ima samo lične stvari i 400 evra.

Međutim, detaljnim pregledom automobila i prtljaga, u pregradi između vozačevog i suvozačevog sedišta otkriven je krijumčareni tovar.

Kada su carinici pogledali ispod papira, spajalica i selotejp trake koji su se tu nalazili, pronašli su 25.000 evra, od čega je putniku vraćen iznos dozvoljen za prenos preko granice bez prijavljivanja od 10.000.

Ali to nije bilo sve.

Pored neprijavljenih deviza, otkriveno je da putnik krije još nešto – zlatnu polugu tešku pola kilograma, vrednosti veće od 2 miliona dinara - saopštava Carina.

Reč je o tzv. investicionom zlatu, čistom zlatu u polugama (pločicama) ili dukatima koje se ne oporezuje prilikom uvoza i prometa, pa se zato "smatra neprikosnovenom investicionom kategorijom, jer čuva kupovnu moć novca", pojašnjavaju carinici.

Kako vrednost pronađenog zlata premašuje 1/3 vrednosti automobila, i „volvo“ je zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Najnovije vesti

Foto promo Dve biciklijade za vikend u Vranju »

Ovom sportskom događaju prethodiće Mini biciklijada, koja je namenjena najmlađima i biće održana u subotu 20. jula.Start...